Miting în Hong Kong pentru susţinerea lui Snowden



Protestatarii afişează pancarte şi bannere în Grădina Charter din Hong Kong, 15 iunie 2013, în cadrul unui miting de susţinere a fostului angajat al CIA-ului Edward Snowden, care a divulgat informaţii secrete despre programul NSA de supraveghere a populaţiei americane (şi nu numai).
Protestatarii afişează pancarte şi bannere în Grădina Charter din Hong Kong, 15 iunie 2013, în cadrul unui miting de susţinere a fostului angajat al CIA-ului Edward Snowden, care a divulgat informaţii secrete despre programul NSA de supraveghere a populaţiei americane (şi nu numai). (Jessica Hromas / Getty Images)

HONG KONG – Sute de oameni au participat sâmbătă la un miting în Hong Kong în semn de susţinere pentru fostul contractor al guvernului american Edward Snowden, care a fugit în oraşul chinezesc semiautonom luna trecută după ce a mărturisit că a divulgat documente despre două programe secrete americane pentru supraveghere şi monitorizare. Pentru mulţi, cazul ridică întrebări despre alegerea Hong Kong-ului de către Snowden deoarece acesta va avea de purtat o aşteptată bătălie legală împotriva extrădării sale şi va avea de luptat cu implicaţiile mai ample legate de secretele ce le-a dezvăluit.

În mijlocul ploilor musonice în oraşul în care Snowden încă rămâne ascuns, sute de cetăţeni ai Hong Kong-ului, expatriaţi şi turişti au mărşăluit către Consulatul american.

Participanţii au livrat o scrisoare ambasadorului american Stehpen Young, condamnând activităţile americane de monitorizare cibernetică expuse de fostul consultant în securitate ce a fugit din Hawaii în 20 mai.

Tsui Hon-kwong, reprezentant al Sindicatului Profesorilor, a comparat cazul lui Snowden cu cel al dizidentului chinez Shi Tao.

“În 2004, Shi Tao a ciripit şi a spus lumii că guvernul chinez a dat instrucţiuni secrete întregii prese din China că nimic nu trebuie raportat despre comemorarea zilei de 4 iunie 1989 [când a avut loc masacrarea studenţilor de către armată în Piaţa Tiananmen din Beijing]”, a spus Tsui. “Guvernul chinez i-a aflat numele cu ajutorul companiei Yahoo. Mulţi americani l-au susţinut pe Shi Tao. Presupun că acum este rândul nostru sa îl susţinem pe acest american care trece prin aceleaşi probleme.”

Recent, Snowden a spus unui ziar din Hong Kong că Statele Unite au desfăşurat atacuri cibernetice asupra unor ţinte locale şi de pe continent începând cu 2009.

Charles Mok este un legiuitor şi expert în tehnologia informaţională. Informaţiile divulgate de Snowden, a spus el, vin cu riscul de a permite Beijing-ului să îşi legitimizeze Marele său Firewall şi alte activităţi de monitorizare cibernetică în interiorul şi în afara Chinei.

“Sper ca în cele din urmă nu vom vedea oamenii justificând faptul că regimurile totalitare îşi spionează proprii oameni doar pentru că şi americanii o fac”, a spus el. “Nu neg faptul că există o anumită nevoie de securitate şi monitorizare ce trebuie să continue, dar unde tragem linia şi care este nivelul corect de transparenţă?”

De la Consulatul american, protestatarii au continuat să se deplaseze către sediul guvernului din Hong Kong pentru a livra o altă scrisoare. Organizatorul acţiunii, Tom Grundy, părea să fie încântat de numărul de oameni prezenţi la eveniment. El a estimat că au fost aproximativ 900 de oameni, spre deosebire de estimările poliţiei care a ridicat numărul la 300.

Cred că reacţiile cetăţenilor din Hong Kong sunt un amestec de consternare şi mândrie că Ed Snowden a ales Hong Kong-ul. Puteţi să vedeţi că avem aici sute de oameni – 28 de grupuri – ceea ce este fara precedent pentru Hong Kong”, a spus el.

Anul trecut totuşi, peste 100.000 de oameni s-au adunat în faţa aceloraşi birouri pentru a protesta împotriva impunerii patriotismului chinez în şcolile din Hong Kong. Cu doar două săptămâni în urmă, alţi 60.000 de oameni s-au adunat pentru priveghiul anual cu lumânări în memoria celor ucişi în cadrul suprimării din 4 iunie 1989 în Piaţa Tiananmen din Beijing.

Mărşăluitorii au suflat în fluiere şi au strigat “No Way NSA - În niciun caz NSA”. Unii, totuşi, au manifestat temeri că organizatorii au ratat dezbaterea mai amplă declanşată de dezvăluirile lui Snowden că diversele companii americane de Internet au furnizat Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA) informaţii despre străinii suspectaţi de terorism.

Profesorul Francis Borchardt locuieşte în Hong Kong de doi ani. Cetăţeanul american a stat în ploaie pentru a asculta discursurile iar fetiţa lui de 3 ani îi stătea pe umeri.

“Sunt puţin dezamăgit de modul în care organizatorii au prezentat întreaga problemă”, a spus el. “Problema, pentru mine cel puţin, este mult mai amplă. Este vorba de supravegherea desfăşurată de către stat şi despre cum progresează aceasta şi cum ne invadează vieţile. Doar să vorbeşti despre această chestiune a NSA, doar să vorbeşti despre Edward Snowden, da, este important dar nu este întreaga poveste.”

S-a raportat că Snowden a zburat în Hong Kong datorită libertăţilor civile şi politice ale oraşului. YK Law, director al grupului Hong Kong Human Rights Monitor, a pus la îndoială acea decizie.

Fosta colonie britanică are un acord de extrădare cu SUA, a explicat el, şi în 2004 a deportat forţat un dizident libian, se presupune la cererea autorităţilor americane şi britanice.

Law a avertizat de asemenea că de la reluarea suveranităţii chineze în 1997, Beijing-ul poate interveni legal în problemele Hong Kong-ului legate de securitatea naţională şi afacerile externe.

“Aşadar, dacă autorităţile chineze intervin, atunci Hong Kong-ul va avea un mic rol de jucat [în potenţiala extrădare a lui Snowden]. Cred că China va vedea situaţia ca o bună oportunitate pentru a stânjeni Statele Unite şi vor şi bucuroşi să prelungească momentul”, a spus Law.

După terminarea marşului, liderului Hong Kong-ului numit de Beijing, Leung Chun-yin, a publicat o declaraţie prin care promite că guvernul său va aborda cazul lui Snowden conform legii locale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe