Relaţiile dintre SUA şi China pot fi puse la încercare de ultimele dezvăluiri ale lui Snowden (presă)

(photos.com)
Epoch Times România
13.06.2013

După ce a dezvăluit existenţa unui program american extins de spionaj pe internet, fostul angajat al Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA (NSA) şi al CIA, Edward Snowden, a ieşit din nou la rampă joi afirmând, într-un interviu acordat unei publicaţii din Hong Kong, că SUA spionează informatic China de ani buni, declaraţie ce ar putea pune din nou la încercare raporturile dintre cele două ţări în contextul în care guvenul american a acuzat şi el în trecut Beijingul de spionaj cibernetic, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Dintr-o locaţie secretă din Hong Kong, unde s-a refugiat pe data de 20 mai, Snowden a declarat pentru cotidianul local South China Morning Post că NSA a condus peste 61.000 de atacuri cibernetice la nivel global, sute de obiective ale acestora fiind în China şi Hong Kong, operaţiunile vizând în special funcţionari, studenţi şi oameni de afaceri.

Presa chineză online insistă asupra faptului că serviciile secrete americane au posibilitatea să acceseze sute de mii de calculatoare, multe dintre acestea fiind în China. Aceste dezvăluiri vor 'afecta iremediabil imaginea Washingtonului în exterior şi vor pune la încercare relaţiile dintre China şi SUA', scrie cotidianul China Daily într-un editorial.

'Luni la rând, Washingtonul a acuzat China de spionaj cibernetic, dar acum se pare că în SUA cea mai mare ameninţare ce planează asupra respectării vieţii private şi a libertăţilor individuale este puterea necontrolată a guvernului', comentează Li Haidong, expert în probleme americane la Universitatea chineză pentru Afaceri Externe.

Cel mai cunoscut critic al regimului comunist chinez, artistul Ai Weiwei, crede că între SUA şi China 'nu există diferenţe prea mari atunci când vine vorba de invadarea vieţii private a cetăţenilor'.

Mai multe publicaţii chineze consideră că, după acest scandal, SUA vor trebui să găsească un nou echilibru între securitate şi respectarea vieţii private. Cotidianul Global Times remarcă faptul că în SUA 'mulţi au început să se teamă că ceea ce ei comunică nu mai rămâne ceva privat, deşi naţiunea americană a fost mereu mândră de libertatea ei'.

La trei zile după ce a recunoscut că el este 'cârtiţa' aflată la originea dezvăluirilor despre aceste programe secrete, fostul consultant al NSA a furnizat, în interviul acordat publicaţiei din Hong Kong, mai multe detalii despre metodele folosite de spionajul american. 'Piratăm sistemele centrale ale reţelelor, de obicei imensele routere de internet, care ne dau acces la comunicaţiile a sute de mii de calculatoare fără să fie nevoie să le piratăm pe fiecare în parte', explică Snowden.

El şi-a motivat gestul de a face aceste dezvăluiri prin dorinţa de a denunţa 'ipocrizia de care dă dovadă guvernul american atunci când asigură că, spre deosebire de adversarii săi, nu spionează infrastructurile civile'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor