Uniunea Europeană - lovitură împotriva cultivării organismelor modificate genetic

P. P.
13.01.2015

alte articole

Demonstraţie în Bucureşti împotriva companiei Monsanto (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)
P. P.
13.01.2015

Parlamentul de la Bruxelles a votat, marţi, o legislaţie prin care statele europene pot restricţiona sau interzice cultivarea recoltelor care includ organisme modificate genetic (OMG), relatează Hotnews.

Noua legislaţie, care va intra în vigoare în primăvara acestui an, va permite statelor membre să controleze pe deplin recoltele de OMG, în ciuda faptului că acestea nu sunt restricţionate la nivelul blocului european.

”Acest acord va oferi mai multă flexibilitate pentru statele membre care vor să restricţioneze cultivarea OMG-urilor pe teritoriul lor. Va reprezenta un punct de referinţă într-o dezbatere care este departe de a fi încheiată între poziţiile pro şi contra OMG", a spus Frederique Ries (ALDE, BE), raportorul în Parlament.

Propunerea legislativă, înaintă oficial în 2010, a fost deblocată abia patru ani mai târziu, din cauza dezacordului dintre statele membre care favorizează OMG şi cele care se opun.

Raportorul din PE, Frederique Ries, a declarat că Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a asigurat că procesul democratic împotriva OMG-ului se va întări în Europa.

”În ceea ce priveşte viitorul, am încredere în promisiunea Preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de a întări procesul democratic privind OMG în Europa şi de a se asigura că cercetarea este cu adevărat independentă”, a mai spus ea.

Noua lege vine în completarea Directivei 2001/18 privind eliberarea intenţionată în mediul înconjurător a OMG-urilor. Pentru a restricţiona sau interzice cultivarea de plante modificate genetic, ţările vor avea la dispoziţie două opţiuni: vor putea restricţiona teritoriile naţionale pe care se pot cultiva OMG-uri sau pot decide să interzică pe întregul teritoriu naţional recoltele unei singure culturi modificate genetic.

Noile reguli vor permite statelor membre să interzică OMG-urile dintr-o serie de motive, precum protecţia mediului, planificarea urbană sau naţională, impactul socio-economic, evitarea prezenţei involuntare a OMG în alte produse şi obiectivele politicii agricole naţionale.

În prezent, porumbul MON810, produs de firma Monsanto, este singurul OMG cultivat în UE.

În textul legislativ, se mai arată că statele membre trebuie să se asigure că recoltele OMG nu contaminează alte produse, fiind obligate să prevină răspândirea seminţelor modificate peste graniţe sau teritoriile desemnate pentru recoltele modificate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor