Acordul privind majorarea bugetului Ministerului Apărării, semnat de Iohannis şi partide
alte articole
UPDATE. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, după semnarea Acordului politic naţional privind creşterea finanţării pentru Apărare, că
astăzi le ”arătăm militarilor români că îi respectăm şi că dorim să le îmbunătăţim condiţiile de muncă prin asigurarea finanţării necesare pentru pregătirea şi pentru înzestarea cu echipament modern de luptă”.
Acordul politic de susţinere a finanţării pentru Apărare ”poate fi conisderat şi ca un acord implicit pentru dezvoltarea industriei naţionale de apărare”, mai consideră preşedintele.
Şeful statului a explicat că parteneriatul cu NATO şi Uniunea Europeană reprezintă elementele funadamentale ale politicii noastre externe şi de securitate, adăugând că ”România se va comporta ca un partener de nădejde”.
***
Acordul politic privind majorarea până la pragul minim de 2% din PIB, până în 2017, a bugetului pentru Ministerul Apărării Naţionale a fost semnat, marţi, de preşedintele Klaus Iohannis şi de reprezentanţii partidelor parlamentare, relatează Mediafax.
În ceea ce priveşte acordul privind bugetul Apărării, şeful statului a precizat luni seară că pragul minim de 2% ar trebuie păstrat cel puţin 10 ani, adăugând că acest ”efort bugetar al întregii ţări” trebuie să fie alocat responsabil.
Acordul a fost semnat de Klaus Iohannis, şeful statului, Victor Ponta, prim-ministru, Alina Gorghiu, copreşedinte PNL, Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedinte PNL, Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, Gabriel Oprea, preşedintele UNPR, Daniel Constantin, preşedintele PC, şi Simona Man, preşedintele PP-DD.
Mărirea bugetului pentru Ministerul Apărării începând din 2017 poate deschide calea cooperării între companiile din industria română şi cele ale statelor din Alianţa Nord Atlantică.
Preşedintele a menţionat că posibila dezvoltare a industriei naţionale de apărare ar putea aduce noi ”locuri de muncă” şi chiar ”unităţi de producţie pe teritoriul naţional”.
Pe fondul contextului geopolitic tensionat din Europa de Est, şeful statului a ţinut să sublinieze că, în calitate de membru al NATO, România ”are datoria” să trateze cu maturitate situaţia din regiune şi să permită armatei române să se echipeze cu echipamente militare moderne.