Învinuiri privind atacul de la Charlie Hebdo: Mossad şi CIA, arătate cu degetul

Pe fondul evenimentelor petrecute săptămâna trecută în Franţa, printre care şi atentatul de la Charlie Hebdo în care au murit 12 persoane, au apărut mai multe teorii alternativ despre cauzele care au stat în spatele atentatului din Paris, relatează Mediafax.
Puternică prezenţă armată în Paris, după incidentele Charlie Hebdo (Jeff J Mitchell/Getty Images)
P. P.
13.01.2015

Pe fondul evenimentelor petrecute săptămâna trecută în Franţa, în care au murit 12 persoane, au apărut mai multe teorii alternative asupra cauzelor ce au stat în spatele atentatului din Paris, relatează Mediafax.

Prima ipoteză, vehiculată de asemenea în presa alternativă, a venit din partea primarului din Ankara, Melih Gokcek, care a indicat spre serviciile de informaţii israeliene, Mossad, ca unul din factorii determinanţi în cazul atacurilor din Paris. Scopul atacurilor, spune acesta, este pentru a amplifica ”ura” faţă de religia islamică.

”Mossadul (serviciul de informaţii israelian) este cu siguranţă responsabil de aceste incidente (...), sporeşte ura faţă de Islam”, a declarat acesta.

Primarul turc a mai precizat că atentatele au legătură şi cu recunoaşterea în parlamentul francez a statului palestinian. Mai multe state europene au recunoscut în ultima perioadă statul Palestina, în timp ce Israelul şi Statele Unite şi-au menţinut opoziţia, făţişă sau nu, relativ la întregirea teritoriilor palestiniene.

Ipoteza primarului din Ankara a fost reiterată în alte cuvinte şi de preşedintele turc, Recep Erdogan, care a declarat într-o conferinţă de presă desfăşurată luni în compania lui Mahmoud Abbas, că ”duplicitatea Occidentului este evidentă”.

”Ca musulmani nu am susţinut nici terorismul, nici masacrele: rasismul, discursul urii, islamofobia sunt în spatele acestor masacre (...).Vinovaţii sunt evidenţi: cetăţenii francezi au comis acest masacru, iar musulmanii au fost acuzaţi pentru el”, a declarat, printre altele, preşedintele turc.

Pe de altă parte premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a cerut, imediat după ce vestea atacurilor a fost răspândită, ”răspunsuri” globale împotriva Islamului în timp ce Europa era îndurerată de decesele provocate de atacurile armate din Paris.

”Atacurile Islamului radical nu cunosc graniţe. Acestea sunt atacuri internaţionale şi răspunsul trebuie să fie unul internaţional”, a spus Netanyahu, la scurt timp după atacul din Franţa.

A doua ipoteză alternativă a venit, într-un context geopolitic tensionat între Statele Unite şi Rusia, din capitala rusă. Directorul Centrului din Moscova pentru Studierea problemelor aplicate, Aleksander Jilin, este de părere că atacul ar reprezenta răspunsul americanilor împotriva preşedintelui francez Francois Hollande, după ce acesta a cerut Uniunii Europene să elimine sancţiunile impuse Rusiei.

"Washingtonul a folosit atacurile pentru a consolida interesele geopolitice ale SUA şi UE în Ucraina", a adăugat Jilin.

A treia ipoteză, şi poate cea mai interesantă, a fost formulată de directorul Institutului Internaţional pentru State Noi, Alexei Martinov, care consideră că incidentele din Paris sunt asemănătoare atacului de la World Trad Center din 11 septembrie 2001. În spatele acestora, este de părere analistul rus, s-ar afla ”nişte supervizori americani”, în timp ce aşa-zisul terorism islamist se află ”sub controlul uneia dintre principalele agenţii de informaţii din lume”.

”În ultimii zece ani, aşa-zisul terorism islamist este sub controlul uneia dintre principalele agenţii de informaţii din lume (...). Sunt sigur că nişte supervizori americani sunt responsabili de atacurile teroriste din Paris, sau cel puţin de islamiştii care le-au comis”, a precizat la rândul său Aleksei Martinov, directorul Institutului Internaţional pentru State Noi.

Declaraţiile oficialului rus pot fi privite prin prisma faptului că Statele Unite au admis că antrenează rebeli sirieni pentru a participa în luptele contra guvernului Bashar al Assad din Siria. Dar tocmai o parte din acei militanţi s-au implicat ulterior în formarea grupării Statului Islamic din Irak şi Siria – gruparea islamistă radicală pentru care Statele Unite au condus o coaliţie internaţională în teritoriile celor două state suverane din Orientul Mijlociu.

Pentru a complementa mix-ul deja exploziv, cu două zile înainte de atacuri (5 ianuarie), agenţia iraniană Fars publica o declaraţie a Generalului de Brigadă Mohammad Reza Naqdi, care afirma că Statul Islamic (ISIL) ar fi condus din clădirea Ambasadei SUA din Bagdad, şi că forţele irakiene au capturat chiar unele dintre ajutoarele aruncate de SUA în zone controlate de SI. Generalul şi-a întărit acuzaţia spunând că SUA şi aliaţii săi "nu sunt serioşi în lupta împotriva SI, deoarece au capacitatea tehnologică de a localiza luptătorii ISIL şi de a-i neutraliza într-o singură lună".

SUA a provocat "uimire" în urmă cu câteva luni, când armata americană a paraşutat "din greşeală" material logistic într-o zonă controlată de SI.

O altă abordare interesantă cu privire la gruparea radicală islamistă a survenit atât din partea unor parlamentari de la Bagdad, cât şi din partea unor oficiali de vârf din armata siriană, precum Comandantul forţelor armate siriene, general-locotenentul Ali Abdullah Ayoub.

Oficialii din Irak şi Siria au arătat ferm spre Israel pentru aportul adus în dezvoltarea Statului Islamic, dar şi a altor grupări teroriste, precum Al-Qaeda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor