Ianukovici ajunge pe lista persoanelor căutate de Interpol

Imagine de la protestele anti Ianukovici, Kiev.
Imagine de la protestele anti Ianukovici, Kiev. (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Interpolul l-a plasat pe fostul lider ucrainean Viktor Ianukovici pe lista internaţională a persoanelor căutate, el fiind acuzat de justiţia ucraineană de deturnare de fonduri şi nereguli financiare.

Autorităţile ucrainene au declarat că publicarea de către Interpol a unei aşa zise notificări roşii împotriva lui Ianukovici, 64 de ani, care locuieşte în Rusia după ce a fost alungat de la putere de către protestele stradale din februarie 2014, împuterniceşte orice forţă de poliţie să îl predea Ucrainei dacă acesta ar fi reţinut.

Ministrul ucrainean de interne Arsen Avakov a scris pe pagina sa de Facebook: “Astăzi, la câteva luni după ce Ucraina a trimis o cerere către Interpol, în martie 2014, cu argumente şi explicaţii pregătite de ministerul de interne, biroul procurorului general şi serviciul ucrainean al securităţii, o comisie specială a Interpolului a luat o decizie.”

Ianukovici a fugit în Rusia în februarie 2014, la câteva luni după protestele stradale din Kiev organizate împotriva deciziei sale de a refuza o întărire a relaţiilor cu Europa şi, în schimb, de a intensifica legăturile economice cu Rusia, fostul stăpân al Ucrainei în era sovietică.

Autorităţile pro-vestice care au preluat puterea i-au acuzat pe Ianukovici şi cercul său de rude şi aliaţi apropiaţi, cunoscut sub numele de Familia, de acumularea unei averi imense prin jefuirea vistieriei statului şi prădarea activelor naţionale prin acorduri corupte. Ianukovici a negat că el sau membrii familiei sale ar fi fost implicaţi în acte de corupţie.

După ce a fugit din Ucraina, Moscova a declarat că Ianukovici este o victimă a unei lovituri de stat “fasciste” şi a decis să-şi anexeze Peninsula Crimeea. În conflictul sângeros care a urmat între separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei şi forţele guvernului ucrainean, Rusia a ales să îi susţină pe primii atât cu arme cât şi cu luptători, deşi neagă acest lucru.

În plus, datorită rolului pe care l-a jucat Kremlinul în acest conflict, Uniunea Europeană şi SUA au decis să îl pedepsească printr-o serie de sancţiuni care, alături de scăderea continuă a preţurilor la petrol, au lovit puternic economia rusă. În cadrul conflictului separatist au fost ucişi peste 4.700 de oameni.