UE nu a decis încă modificări privind libera circulaţie în spaţiul Schengen


Poliţia spaniolă verifică autovehicule şi pasageri la graniţa cu Franţa.
Poliţia spaniolă verifică autovehicule şi pasageri la graniţa cu Franţa. (Captură Foto)

Liderii europeni nu au luat încă nicio decizie privind reinstaurarea controalelor vamale în spaţiul Schengen, a declarat luni premierul spaniol, după ce Madridul a cerut o modificare a tratatului de liberă circulaţie după atacurile teroriste din Franţa.

"Nu a fost luată nicio decizie cu privire la chestiunea schimbării tratatului Schengen", a declarat premierul spaniol Mariano Rajoy în cadrul unui interviu acordat postului de radio Cadena Ser.

"Dacă se va pune această problemă, ea va fi dezbătută, dar cred că orice măsură de combatere a terorismului trebuie avută în vedere cu condiţia ca ea să nu afecteze alte lucruri. Cred că totul este perfect compatibil", a adăugat Rajoy.

Ministrul spaniol de interne Jorge Fernandez Diaz a declarat duminică într-un interviu, că Madridul doreşte ca tratatul din 1995 să fie modificat pentru a permite monitorizarea mişcărilor militanţilor islamişti care se întorc în Europa după ce au luptat în Orientul Mijlociu.

"Acei oameni asupra cărora planează o suspiciune sau un risc bine fondat că ar putea fi terorişti sau care sunt susceptibili de a fi terorişti, nu ar trebui să folosească această libertate de mişcare în detrimentul libertăţii şi securităţii noastre", a spus ministrul pentru ziarul El País.

Comentariile sale au fost făcute cu puţin timp înainte ca miniştrii securităţii UE şi SUA să se întâlnească duminică la sediul ministerului francez de interne pentru a găsi un răspuns comun la ameninţarea atacurilor jihadiste, la câteva zile după carnagiul din Paris. Cei trei atacatori, autori ai atentatului, au susţinut că au acţionat în numele reţelei Al-Qaeda şi a grupului Statul Islamic.

Tratatul Schengen a fost semnat de 26 de ţări, 22 dintre ele fiind membre ale UE. Tratatul impune controale vamale asupra persoanelor care intră şi părăsesc zona, dar exclude controalele în privinţa deplasării în interiorul blocului european. Tratatul nu poate fi schimbat unilateral.

Cu toate acestea, tratatul permite deja statelor membre UE să reinstaureze temporar controale vamale dacă le consideră necesare din motive de securitate: în cazul unor evenimente sportive de amploare precum Jocurile Olimpice sau în cazul unor ameninţări teroriste temporare.

Totodata, Spania face presiuni privind adoptarea unei legislaţii europene care cere companiilor aeriene să furnizeze datele pasagerilor ce intră sau părăsesc Uniunea Europeană.

Adoptarea directivei Registrului cu Numele Pasagerilor (PNR) a fost suspendată de Parlamentul European anul trecut, datorită unor temeri legate de protejarea datelor.

Partenerul căutat al unuia dintre bărbaţii înarmaţi aflaţi în spatele atacurilor teroriste din Franţa, Hayat Boumeddiene, a trecut în Siria săptămâna trecută după ce a ajuns în Turcia cu un zbor din Madrid, au declarat luni autorităţile turce.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe