Consultările de la Cotroceni s-au încheiat cu succes. Armata primeşte mai mulţi bani

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

UPATE - La finalul Europa şi NATO trebuie să facă faţă celei mai mari provocări de securitate de la închierea Războiului Rece, în contextul în care, pentru prima dată, un stat apelează la forţă pentru a redesena graniţele.

"Toate aceste lucruri grave se întâmplă lângă frontiera noastră şi nu pot fi ignorate. Deşi suntem membru al NATO, lucrul acesta nu înseamnă că trebuie să stăm şi să aşteptăm ca alţii să ne asigure securitatea, plătind din bugetete ţărilor proprii, pentru noi. Avem datoria să tratăm cu maturitate situaţia din regiune şi să arătăm că suntem o naţiune responsabilă", a precizat preşedintele, citat de Mediafax.

Iohannis a subliniat că a considerat necesar ca Armata română să primească finanţarea necesară pentru a putea beneficia de pregătire şi de înzestrare cu tehnică modernă.

"Am chemat astăzi partidele la consultări pentru a le propune pentru prima dată, în 25 de ani de la Revoluţie, încheierea unui acord asumat de întregul spectru politic, pentru domeniul Apărării. Am "propus ca acest nivel să fie considerat un nivel minim, care să fie păstrat pentru cel puţin zece ani, pe perioada 2017-2027, întrucât "în acest fel se realizează predictibilitatea pentru acest sector vital."

***

Noul preşedinte al României, Klaus Iohannis, poartă luni, la Palatul Cotroceni, consultări cu principalele partide politice din ţară pe tema încheierii unui acord politic care vizează asigurarea, în anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naţionale.

"Voi declanşa consultări cu toate partidele parlamentare, pentru încheierea unui acord politic, cu scopul asigurării, în anul 2017 a unui prag minimal de 2% din PIB, pentru Apărare. Mai mult, propun tuturor factorilor politici, atât de la guvernare cât şi de la Opoziţie, să îşi asume clar menţinerea acestui minim obiectiv pentru cel puţin zece ani, astfel încât să asigurăm predictibilitatea cheltuielilor, mai ales în ceea ce priveşte pregătirea şi programele de înzestrare", anunţa Iohannis, la ceremonia de învestitură a noului şef al Statului Major General al Armatei

Consultările au început la ora 10:00, prima delegaţie invitată de preşedinte fiind cea a PSD, urmând delegaţiile celor de la PNL, UNPR, PC, UDMR, PP-DD şi - toate aceste formaţiuni fiind de acord cu semnarea Acordului pentru Armată.

Premierul Victor Ponta a anunţat deja că acordul ar urma să fie semnat marţi. La finalul consultărilor, la ora 15:30, şeful statului urmează să susţină o declaraţie de presă prin care să informeze opina publică cu privire la acest subiect.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne