Petiţie către Ponta privind stoparea tăierilor de copaci din Parcul Naţional Retezat [video]

O petiţie către premierul Victor Ponta privind încetarea tăierilor de copaci din Parcul Naţional Retezat a ajuns, luni, la peste 12.000 de semnături.
Parcul Naţional Retezat. 01.12.2015. (Captură.)
P. P.
12.01.2015

O petiţie către premierul Victor Ponta privind încetarea tăierilor de copaci din Parcul Naţional Retezat a ajuns, luni, la peste 12.000 de semnături.

Prin intermediul petiţiei deschise de ONG-ul Agent Green, premierul este solicitat să intervină pentru încetarea defrişărilor din cel mai vechi parc naţional din România – o rezervaţie a biosferei şi ultimul peisaj forestier imtact din Europa.

Tăierile de copaci din parcul naţional au început în 2014, după ce Ocolul Silvic Retezat a cerut o derogare de la prevederile amenajamentului Unitatea Peisagistică III Râu Şes, care nu permitea tăierea arborilor.

În urma investigaţiilor, ONG-ul a constatat că lemnul din Retezat a ajuns la fabrica austriacă Schweighofer, unde este transformat în diverse produse de comerţ. În ultimele 10 luni au fost extraşi cel puţin 6.000 de metri cubi de lemn, iar alţi 4.000 urmează să fie tăiaţi şi transportaţi prin intermediul companiei româneşti Susai Sercom.

Defrişările pot fi oprite, subliniază Agent Green, dacă premierul Victor Ponta semnează planul de management al Parcului, care are toate aprobările necesare, fiind nevoie doar de această formalitate.

„Tăierile de păduri pot fi oprite dacă Dumneavoastră veţi semna planul de management al parcului, care are demult toate aprobările necesare: a Administraţiei Parcului Naţional Retezat, a Consiliului Ştiinţific şi procedura SEA. Nu mai trebuie nicio altă aprobare, însă Romsilva fără niciun drept are grijă să ascundă planul de pixul Dumneavoastră”, a comunicat organizaţia non-guvernamentală.

La apelul ONG-ului, oficiali ai Administraţiei Naţionale a Parcului Retezat, instituţia care se ocupă de gestionarea efectivă a parcului, s-au arătat sceptici că în zonă ar avea lor defrişări şi transporturi ilegale.

Dar pe parcursul investigaţiilor, activiştii au mai constatat cum Susai Sercom, în procesul de tăiere, distruge râul, poluează cu substanţe toxice, lasă în urmă gunoaie şi chiar taie arbori sănătoşi, în ciuda faptului că avizul a fost acordat numai pentru tăierea copacilor care ar fi afectaţi de o specie de gândaci – motivul citat pentru începerea defrişărilor.

Toate acestea se întâmplă în timp ce Academia Română şi Consiliul Ştiinţific al Parcului Retezat şi a Ministerului Mediului au propus, în 2011, ca zona Râu Şes să fie ridicată la rang de protecţie integrală, caz în care orice intervenţie a omului va fi interzisă. Este necesar de asemenea să amintim că unii arbori din parcul Retezat sun vechi de sute de ani, reprezentând un patrimoniu naţional.

Agent Green aminteşte că s-au mai tăiat ilegal arbori din acea zonă a Retezatului, iar defrişările au fost oprite la intervenţia ministrului mediului cu susţinerea Academiei Române şi a Consiliului Ştiinţific al Parcului.

În final, ONG-ul face apel pentru luarea unor măsuri definitive care să asigure protejarea integrală şi strictă a simbolului naturii sălbatice în Europa. Acest lucru se poate întâmpla după ce planul de management al zonei protejate primeşte aprobarea premierului Victor Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor