“Mai marii finanţelor” se pregătesc pentru posibila ieşire a Greciei din zona euro

Băncile şi alte instituţii financiare din Europa îşi testează intens sistemele interne şi îşi scot de la naftalină planurile de contingenţă vechi de 2 ani pentru eventualitatea ieşirii Greciei din uniunea monetară a regiunii la sfârşitul unor alegeri cheie ce vor avea loc în această lună.
Atena, Grecia, confruntare între protestatari şi poliţie, generată de măsurile de austeritate. 12 februarie 2012 (Aris Messinis/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
13.01.2015

Băncile şi alte instituţii financiare din Europa îşi testează intens sistemele interne şi îşi scot de la naftalină planurile de contingenţă vechi de 2 ani pentru eventualitatea ieşirii Greciei din uniunea monetară a zonei euro la sfârşitul unor alegeri cheie ce vor avea loc în această lună.

Conform unui articol publicat în WSJ, printre firmele care desfăşoară astfel de “manevre” se află şi Citigroup Inc., Goldman Sachs Group Inc. sau ICAP PLC.

Planurile acestor firme includ controale detaliate asupra părţilor care ar putea fi afectate semnificativ de o ieşire a Greciei. De asemenea, mai includ analize asupra expunerii creditelor şi teste asupra modalităţilor prin care aceste firme vor putea oferi “credite transfrontaliere” pentru operaţiunile locale.

Unele firme se pregătesc şi pentru impactul asupra sistemelor de plată şi desfăşoară teste asupra platformelor de tranzacţionare a valutelor pentru a vedea cum se vor descurca aceste platforme în cazul adăugării unei noi monede greceşti sau în cazul unor potenţiale controale de capital.

Aceste mişcări au loc în contextul în care partidul grec al opoziţiei Syriza continuă să conducă în sondajele de opinie înaintea alegerilor naţionale din 25 ianuarie.

Coaliţia guvernamentală aflată la conducerea ţării a descris aceste alegeri ca fiind hotărâtoare dacă Grecia va rămâne sau nu în zona euro, estimând că politicile de anti-austeritate ale partidului Syriza vor crea o ruptură în relaţiile cu partenerii din zona euro.

Totuşi, Syriza nu a promovat o ieşire din zona euro şi majoritatea alegătorilor greci doresc să rămână în uniunea monetară, conform sondajelor recente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor