Un an de la protestele Uniţi Salvăm. [video]
alte articole
Aproximativ 250 de persoane au protestat în Piaţa Universităţii împotriva ordonanţei de urgenţă a guvernului Ponta care dă liber la cumpărarea primarilor de către partidul dominant printr-o suspendare temporară a legii migraţiei politice. S-au scandat sloganuri precum ”Viitorul trist este traseist”, ”Ponta nu rezişti, nici cu mii de traseişti”, ”Lumea e în stradă, legea o să cadă, Lumea nu e mică, ordonanţa pică”, ”Foaie verde gaz de şist, Ponta este traseist!", ”Refuz, rezist, nu sunt traseist”. Alexandru Surcel, preşedintele Asociaţiei România Vie, a explicat într-un interviu pentru Epoch Times revendicările protestatarilor şi a făcut bilanţul realizărilor mişcării sociale de acum un an.
Epoch Times: Ce revendicări v-au scos astăzi în stradă?
Ne-am adunat aici la invitaţia comunităţii Uniţi Salvăm pentru următoarele lucruri. Solicităm abrogarea imediată a ordonanţei Dragnea prin care se permite pentru 45 de zile traseismul aleşilor locali. De asemenea cerem ca comunităţile locale să dobândească prin lege dreptul de a putea revoca prin referendum toţi primarii care comit ilegalităţi sau care fac dovadă de traseism. Când mă refer la ilegalităţi, mă gândesc la un caz concret şi anume cel al primarului din Pungeşti. Comunitatea locală care este împotriva exploatării gazelor de şist a încercat demiterea acestui primar iar hotărârea Consiliului Local a fost blocată printr-o acţiune a Prefecturii. Noi dorim ca acest lucru să fie clarificat prin lege astfel încât aşa cum avem o procedură de suspendare şi demitere pentru preşedinte, păstrând proporţiile, să existe una şi pentru primari. Nu văd de ce ar fi un primar mai stabil în funcţie decât preşedintele României.
Evident serbăm şi un an de la începutul protestelor de anul trecut.
Ce a mai rămas din Toamna Românească?
A rămas un anumit spirit şi blocarea proiectului Roşia Montană care sperăm să fie definitivă. Oricum dacă nu va fi definitivă, a rămas o amânare foarte serioasă. În momentul de faţă Roşia n-ar mai fi existat, dacă ordonanţa Şova ar fi trecut şi guvernul Ponta ş-ar fi îndeplinit planurile din august 2013.
Pe de altă parte, încă din 2012 s-a produs o trezire a societăţii civile reale – nu mă refer la ONG-urile de partid arondate unei tabere sau alteia – iar lucrurile au fost în crescendo. 2013 a sedimentat ce a fost în 2012. Este foarte clar că lucrurile nu vor mai continua ca după 1990 încoace.
Vin alegerile prezidenţiale şi vedem că nici un candidat nu-şi asumă mesajele protestatarilor împotriva exploatării gazelor de şist şi a Roşiei Montane...
Comunităţile locale trebuie să dobândească prin lege dreptul de a putea revoca prin referendum toţi primarii care comit ilegalităţi sau care fac dovadă de traseism.
Avem o fractură între clasa politică şi societate care acum a devenit evidentă. Pentru nişte oameni obişnuiţi timp de 23 de ani să facă abstracţie de societate şi să-i cumpere votul cu găleţi cu peşte, sacoşe de plastic şi alte plocoane de genul acesta, este nevoie de mai mult timp ca să înţeleagă că lucrurile s-au schimbat. E nevoie de mai multe proteste, de mai mulţi oameni în stradă. Oricum rezultate au fost deja şi vor fi şi mai profunde. Cred că mai devreme sau mai târziu o să apară oameni politici din afara sistemului politic actual care să-şi asume aceste obiective ale societăţii civile adevărate. Este doar o chestiune de timp.
Ce ilegalităţi vedeţi în ordonanţa de urgenţă privind primarii?
Este o ilegalitate de la un capăt la altul. S-a legiferat prin OUG deşi nu era nicio urgenţă. Iar povestea pe care o spune domnul Dragnea că s-au format alte majorităţi şi se blochează activitatea, îmi pare rău, dar sunt destule legi care reglementează funcţionarea consiliilor locale şi judeţene, preşedinţilor acestora, astfel încât orice blocaje politice să fie rezolvate în baza legii şi nu a unei derogări de 45 de zile care permite traseismul politic. Asta este de fapt o minciună – miza reală a ordonanţei este să construiască o bază mai mare în teritoriu conform principiului că primarul de la ţară duce lumea la vot pentru cei aflaţi la putere în acest moment. Ca orice lege cu dedicaţie, este în afara Constituţiei.
Este clar că există şantaje de tipul NU primiţi fonduri sau promisiuni că vor avea diverse avantaje dacă veniţi la noi. Iar unii vor ceda pentru că nu sunt neapărat nişte monumente de moralitate, mai ales la cum funcţionează toate partidele din România.
Revendicările Uniţi Salvăm sunt:
- Retragerea imediată de către Guvern a ordonanţei de urgenţă pentru migraţia primarilor
- Semnarea de către partidele principale şi candidaţii acestora a unui Pact Naţional împotriva Migraţiei Politice, prin care se angajează să nu mai accepte aleşi locali şi parlamentari ai altor partide
- Simplificarea procedurii de revocare a primarilor (legea 286/2006) prin care cetăţenii să poată solicita în mod real referendumuri pentru demiterea edililor în culpă
- Reformarea legii partidelor şi a legilor electorale.