Macovei: Daţi-le bani primarilor să nu se mai căciulească pe la ministere sau pe la baronii judeţeni (Video)

Monica Luiza Macovei
Monica Luiza Macovei (Epoch Times România)

Pentru a viziona materialul video intraţi pe pagina originală a Epoch Times România.

Guvernul nu trebuie să promoveze ordonanţa de urgenţă prin care se legiferează migraţia politică şi şantajul la care sunt supuşi primarii de către toate partidele politice aflate la un moment dat la putere, a declarat marţi, în cadru unui comunicat de presă, europarlamentarul PDL Monica Macovei, făcând referire la iniţiativa recentă a vicepremierului Liviu Dragnea, care a propus o ordonanţă prin intermediul căreia aleşii locali ar putea migra la alte partide politice fără a-şi pierde mandatul.

„De ani de zile, partidele politice îşi fură unele altora primarii. Toată clasa politică este la fel şi toţi fac la fel când sunt la putere. Vor să ia primari din alte părţi. Şi asta trebuie să se oprească, pentru că primarii sunt aleşi ca să lucreze pentru comunităţi. De ce sunt şantajabili primarii? Pentru că nu au bani şi sunt obligaţi să stea cu mâna întinsă la Guvern şi la baronii judeţeni”, a declarat Monica Macovei, candidat independent la prezidenţiale.

Macovei susţine că primarii au devenit o masă de manevră pentru partidele politice din cauză că deşi au primit sarcini, competenţe, ei nu au bani şi depind de politicienii de la centru.

„Ce avem acum la nivelul primarilor şi pe scena politică? Avem aceste partide mari, avem PSD, avem PNL, PDL şi alte câteva partide. Cu toţii au primari şi toţi se bat pe primari. Şi, practic, primarii au devenit o masă de manevră pentru aceste partide. Au devenit o masă de manevră, pentru că ei nu au bani. Ei au primit sarcini, competenţe, dar nu au bani. Descentralizarea reală nu s-a făcut. Iar votul oamenilor este viciat, pentru că sunt împinşi să voteze cu partidul X, pentru că altfel primarul şi comunităţile nu primesc bani de la centru”, a explicat fostul ministru al Justiţiei.

Europarlamentarul susţine că există soluţii pentru a depăşi această situaţie şi a pune capăt şantajului şi umilinţei la care sunt supuşi în prezent aleşii locali, care nu dispun de fonduri proprii şi trebuie să se „căciulească” pe la ministere sau pe la baronii judeţeni pentru acestea.

„Dacă facem o descentralizare reală, iar primăriile gestionează banii comunităţilor, primarii nu vor mai trebui să se umilească în faţa politicienilor de la centru. Daţi-le bani primarilor, lăsaţi-i pe primari să nu mai vină să se căciulească pe la ministere sau pe la baronii judeţeni, ca să obţină bani pentru proiectele pe care le-au propus în campanie şi atunci lucrurile o să meargă bine. Şi nu vor mai putea fi şantajaţi, aşa cum se întâmplă acum: 'vino de la PDL la PSD, vino de la PSD la PDL, vino de la PNL la orice alt partid'. Pentru că asta se întâmplă acum: 'nu-ţi dau bani dacă nu vii la partidul meu, cât sunt la putere'”, a afirmat Monica Macovei.

Fostul ministru susţine că acest lucru nu se va mai întâmpla atunci când avem partide mici, când avem comunităţi în care se nasc partide, şi atunci primarii nu mai depind de aceşti bani, deoarece ai partide din care poate vine şi un primar ce nu mai depinde de aceste mari partide care lucrează cu primarii precum cu o masă de manevră.

Monica Macovei consideră că iniţiativa PSD este un alt atac la funcţionarea statului de drept, după modelul „marţea neagră”, pentru că PSD vrea să controleze întreaga ţară.