Lăzăroiu, despre iniţiativa lui Dragnea: nu poţi avea democraţie în feudalism

Liviu Dragnea, vicepremier în Guvernul României
Liviu Dragnea, vicepremier în Guvernul României (Epoch Times România)

Fostul ministru al Muncii Sebastian Lăzăroiu a vorbit despre problema reală din spatele iniţiativei recente a preşedintelui executiv al PSD, Liviu Dragnea, de a da o ordonanţă ce va permite aleşilor locali ca, într-un termen de 15 zile, să decidă apartenenţa lor politică fără să îşi mai piardă mandatul, după cum prevede legislaţia aflată în vigoare.

"După cum ştiţi, primarii care pleacă de la un partid la altul îşi pierd mandatul de primar. Dragnea propune acum să suspende efectele legii pentru două săptămâni, chiar acum, înainte de campania electorală. Adică să dea liber la sărit din barcă, după care să-i blocheze pe primari în noua barcă. Povestea nu mă impresionează decât într-un singur sens: după 25 de ani de 'democraţie' asta e mlaştina în care ne bălăcim. Bun, să nu fim severi, un sfert de secol de orbecăiri instituţionale prin ceţurile occidentale nici nu înseamnă prea mult".

Vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a declarat sâmbătă, la Bistriţa, că ordonanţa respectivă ar putea fi adoptată până la sfârşitul acestei luni, argumentând că foarte mulţi aleşi locali activează pentru alte partide şi nu pot schimba tabăra pentru că îşi pierd mandatul.

"Are dreptate Dragnea? Poate. Decât să vezi primari care sunt înscrişi într-un partid şi joacă în campanie pentru partidul aflat la putere, mai bine să îi vezi onest înregimentaţi într-un singur partid. Ce vreau să spun este că nu asta e problema reală, adică ce propune Dragnea. Problema e alta şi e mult mai profundă: nu poţi să ai democraţie în feudalism", este de părere Lăzăroiu.

Fostul consilier prezidenţial explică în continuare: "De ce pleacă cei mai mulţi primari? Pentru că sunt nişte cerşetori la poarta baronilor şi guvernului. Pentru că nu primesc bani decât dacă slujesc politic puternicii zilei. Dar de ce nu au primarii bani? Pentru că nu există o descentralizare reală, pentru că avem localităţi falimentare, care nu se pot autosusţine financiar, pentru că teritoriul României este încă organizat comunist, ca pe vremea lui Ceauşescu.

Şi asta se întâmplă pentru că o clică organizată în partide nu are niciun interes să elibereze aceşti sclavi trişti. De câte ori sunt în opoziţie promit că atunci când ajung la putere vor elibera sclavii, când ajung la putere se folosesc de ei. La rândul lor, sclavii au alţi sclavi; alegătorii ţinuţi cu ajutoare sociale. Şi uite aşa nu vom ieşi niciodată din acest cerc vicios al sărăciei, baronatelor, pe scurt, un soi de feudalism târziu deghizat în democraţie. Dar nu poţi să ai democraţii fără oameni liberi şi fără comunităţi puternice".

Lăzăroiu susţine că soluţia lui Dragnea este un truc ieftin, ieşit din disperarea alegerilor care tocmai se apropie, pentru ca acesta ştie că primarii unui partid nu-şi pot pune însemnele PSD, câtă vreme nu sunt oficial înregimentaţi.

"Ei doar promit să trădeze şi să scoată oamenii la vot. Dragnea însă n-are nevoie de promisiuni, el îi vrea îmbrăcaţi în geci roşii cu trei trandafiri, în aşa fel încât să-i vadă lumea din sat brănduiţi cu PSD. Opoziţia? Opoziţia protestează ipocrit, ca de obicei. Vreau să-l aud pe unul din candidaţii care se opun PSD că vorbeşte de soluţia REALĂ a eliberării primarilor din sclavie. Cred că mai am de aşteptat vreo 50 de ani", a concluzionat Lăzăroiu.