Reacţiile dure ale Opoziţiei la ordonanţa lui Dragnea care legiferează traseismul politic

Declaraţii de presă la sediul PSD 1. În imagine, Liviu Dragnea şi Victor Ponta
Declaraţii de presă la sediul PSD 1. În imagine, Liviu Dragnea şi Victor Ponta (Epoch Times România)

Iniţiativa recentă a vicepremierului Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi şef de campanie electorală a PSD, de a da o ordonanţă care să permită migrarea aleşilor locali - personaje cheie în organizarea alegerilor - de la un alt partid, a stârnit un val de nemulţumire din partea Opoziţiei. Dragnea vrea ca, într-un termen de 15 zile, aleşii să-şi decidă apartenenţa politică fără să îşi mai piardă mandatul, după cum prevede legislaţia aflată în vigoare.

Iniţiativa lui Dragnea

"Devine din ce în ce mai pregnantă o situaţie. Începe să se instaleze o oarecare instabilitate în administraţia locală generată de apariţia unor partide - PMP, PLR, ruperea USL, apariţia ACL şi au început din ce în ce mai mulţi primari să îşi exprime public susţinerea pentru un partid, altul decât pe listele căruia au candidat. Au început să fie probleme în majorităţile consiliilor locale şi judeţene", a motivat Dragnea "necesitatea" adoptării unui act normativ prin care să se stabilească o perioadă în care toţi aleşii locali să poată opta în care partid să activeze.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat sâmbătă, la Bistriţa, că ordonanţa respectivă ar putea fi adoptată până la sfârşitul acestei luni, argumentând că foarte mulţi aleşi locali activează pentru alte partide şi nu pot schimba tabăra pentru că îşi pierd mandatul.

"Până la sfârşitul acestei luni, în opinia mea. Noi putem să fim ipocriţi, să ne fandosim la televizor şi să discutăm la modul teoretic şi deontologic despre aşa-zisa migraţie a aleşilor locali. Am putea să fim ipocriţi fără să vedem ce se întâmplă în realitate în ţara aceasta acum, în această perioadă, de vreo câteva luni de zile. Scena politică a fost tulburată profund în acest an. S-a desfiinţat USL, din păcate, la iniţiativa colegilor de la PNL, au apărut partide noi - PMP, PLR, a apărut o alianţă, ACL cred că se numeşte. În administraţia locală, de câteva luni de zile, destui aleşi locali au ieşit chiar în conferinţe de presă lângă lideri de la alte partide decât partidele pe listele cărora au fost aleşi, spunând că susţin acel partid. (...) Au început de vreo două săptămâni să apară aceste idei, şi anume să ne aducem aminte de anul 2006, când a fost adoptată tot o asemenea lege", a afirmat Dragnea, citat de Agerpres.

Dragnea i-a disculpat pe primarii care ar vrea să migreze de la un partid la altul de eventuale acuzaţii de traseism, afirmând că scena politică a fost "tulburată" de liderii politici naţionali şi că nu este vina primarilor şi a consilierilor locali că nu se mai regăsesc într-un partid sau altul, motiv pentru care i s-ar părea "nefiresc" să se continue cu această situaţie.

"PNL şi PDL sunt autorii unui puci administrativ generalizat în toate localităţile din România. Practic putem spune că au organizat lovituri de palat în toată ţara şi este de fapt cea mai mare campanie de batjocorire a voinţei românilor exprimate prin vot la alegerile locale din 2012. PNL-ul, prin ieşirea din USL, a vândut voturile şi încrederea românilor celor de la PDL, iar Guvernul vrea să intervină pentru restabilirea voinţei alegătorilor, voinţă exprimată liber acum doi ani de zile la alegerile locale", a declarat luni Liviu Dragnea, în cadrul unei conferinţe de presă, la Baia Mare, potrivit Agerpres.

Vicepremierul susţine că ordonanţa reprezintă "o opţiune democratică, o posibilitate pe care vrem să o oferim aleşilor locali pentru că din ce în ce mai mulţi primari, în ultimele două-trei luni de zile, au transmis semnale foarte clare că nu sunt de acord cu deciziile luate la centru".

"De asemenea, sunt din ce în ce mai mari probleme în multe localităţi şi judeţe cu majorităţile din consiliile locale şi consiliile judeţene. Sunt proiecte care încep să fie blocate; sunt acte care trebuie să le adopte în consiliile locale şi consiliile judeţene şi care nu mai pot fi adoptate pentru că majorităţile au fost furate şi s-a ajuns în situaţii absurde", a adăugat Liviu Dragnea.

Iohannis: E o eroare mare de tot, la fel ca legea amnistiei şi a graţierii

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, susţine că adoptarea de către Guvern a unei ordonanţe prin care se aprobă migraţia politică a primarilor ar fi "o eroare mare de tot", la fel ca legea amnistiei şi a graţierii.

"Ar fi o eroare mare de tot dacă Guvernul Ponta ar da ordonanţa prin care s-ar aproba migraţia politică a primarilor, la fel ca şi legea amnistiei şi a graţierii pe care şi-o doresc foarte mulţi din PSD. Eu sunt total împotriva unei astfel de înlesniri. Trebuie să terminăm odată cu migraţia politică, trebuie să facem politică pentru România, pentru români, pentru economie, şi nu de dragul grupurilor de interese oculte din interiorul partidelor'', a declarat duminică preşedintele PNL, Klaus Iohannis.

Dan Motreanu: Un şiretlic politic, o pervertire a votului şi a voinţei electoratului

"Doresc să atrag atenţia asupra intenţiei domnului Liviu Dragnea, de a iniţia o Ordonanţă de Urgenţă prin care să permită primarilor ca timp de două săptămâni să migreze de la un partid la altul, care este doar un şiretlic politic. Ca iniţiator şi susţinător al legii prin care se interzice migraţia politică, cer public tuturor preşedinţilor de partide, dar şi candidaţilor la alegerile prezidenţiale, să condamne clar şi fără echivoc propunerea vicepremierului Dragnea", a declarat luni vicepreşedintelui PNL Dan Motreanu.

Liderul PDL susţine că propunerea vicepremierului Liviu Dragnea este una inutilă şi aberantă, amintind totodată că în 2006 a intrat în vigoare legea de interzicere a migraţiei politice.

"Pe cât este de aberantă propunerea lui Dragnea, pe atât este de inutilă, mai ales că un prim pas spre o resetare a scenei politice în direcţia corectă s-a făcut în anul 2006, când a intrat în vigoare legea de interzicere a migraţiei politice. Îi sfătuiesc pe toţi cei care au puterea de a decide şi de a discerne ceea ce este corect şi moral, să lase orgoliul politic deoparte, să privească spre viitor, să nu se lase influenţaţi de mirajul unor promisiuni fără fond şi să spună NU propunerii lui Dragnea. Sunt convins că cetăţenii îi vor sancţiona drastic pe cei care vor să impună o astfel de măsură pentru că asta înseamnă o pervertire a votului şi a voinţei lor", a concluzionat Motreanu.

Cătălin Predoiu: Ordonanţa legalizează furtul politic al primarilor. E o nouă ticăloşie politică

"Liviu Dragnea a anunţat public o nouă ticăloşie politică pe care o pune la cale. Vrea ordonanţă de urgenţă prin care să fure primarii altor partide, lăsându-i 'să opteze' pentru PSD fără să-şi piardă mandatul, invocând ipocrit nevoia de stabilitate în comunităţile locale", a scris Cătălin Predoiu pe contul său de Facebook.

Liderul PDL a susţinut, duminică, într-o conferinţă de presă, că PSD şi celelalte partide de la guvernare pregătesc "temeinic" furtul alegerilor prezidenţiale, prin manevre politice şi guvernamentale, în câteva etape.

"Pasul trei se referă la presiunile asupra primarilor PDL de a se înscrie în Asociaţia UNPR. Am semnale din ţară, de câteva săptămâni se fac presiuni politice asupra primarilor PDL pentru a se înscrie în Asociaţia UNPR, presiuni însoţite de promisuni de deblocare a fondurilor europene şi de abundenţă a fondurilor guvernamentale către circumscripţii. Pasul patru a fost anunţat de domnul Dragnea, o ordonanţă care să legifereze furtul politic al primarilor", a afirmat Predoiu.

Prim-vicepreşedintele PDL este îngrijorat că, în aceste condiţii, corectitudinea alegerilor prezidenţiale este pusă în pericol din cauza furtului primarilor, care este acelaşi lucru cu furtul votului cetăţenilor.

PDL se va adresa Comisiei de la Veneţia în legătură cu presiunile pe care le face PSD asupra primarilor PDL, precum şi pentru ordonanţa de urgenţă anunţată de vicepremierul Liviu Dragnea prin care se doreşte legiferarea "furtului politic al primarilor", a anunţat Predoiu.

Cătălin Predoiu a susţinut că prin astfel de portiţe legislative create de Dragnea primarii se vor înscrie în PSD, UNPR sau alte formaţiuni politice mai mici", iar prin această manevră "domnul Dragnea e pe cale să dea o lovitură democraţiei. Încă de pe acum PSD şi aliaţii săi securizează, încearcă să securizeze cât mai multe voturi pentru doctor Ponta".

"Le cer public să nu adopte ordonanţa, nu o să fie uşor să treacă, nu o să fie uşor să o aplice, o spun pe baza cunoştinţelor juridice. Nu va ţine, domnule Dragnea. Nu putem asista la subminarea democraţiei din Palatul Victoria. Le garantez PSD şi aliaţilor săi că nu vom sta cu mâinile în sân şi vom opri prin mijloace legale, legitime, aceste manevre", a declarat Predoiu, avertizând că dacă Ordonanţa va fi adoptată de Guvern, PDL o va ataca la Avocatul Poporului şi ulterior, dacă va deveni lege, la Curtea Constituţională.

MRU: E o invitaţie deschisă la trădare

"Liviu Dragnea, sub pretextul îngrijorării pe care i-o provoacă atragerea fondurilor europene, a găsit de cuviinţă să schimbe legea migraţiei politice. Aşadar, imediat ce se va deschide noua legislatură a Parlamentului, Liviu Dragnea va propune o Ordonanţă de Urgenţă prin care primarii doritori să-şi părăsească partidele pentru care au candidat să o poată face fără a-şi pierde mandatul. E o invitaţie deschisă la trădare pentru că vicepremierul a spus clar, cu aceeaşi ocazie, că va ajuta primăriile care au probleme cu salariile la rectificarea din toamnă. Legătura între alocarea de fonduri preferenţiale şi posibilitatea de a părăsi partidul din care provii este transparentă. Graţierea vine doar dacă aleşii îl vor asculta pe Liviu Dragnea", a remarcat prim-vicepreşedintele PDL Mihai Răzvan Ungureanu.

Falcă: PSD este cel mai corupt partid. Vrea să aducă primarii prin şantaj

"Se ştie că PSD este cel mai corupt partid, iar în momentul în care nu mai au voturi şi posibil nu mai pot fura, vor să aducă primari prin şantaj. Având un candidat incompetent ca domnul Ponta, care este în cădere în sondaje, vor să fure primari de la alte partide", a declarat primarul Gheorghe Falcă, preşedinte al PDL Arad.

Macovei: Un alt atac al PSD la funcţionarea statului de drept după modelul „marţea neagră”

"Dragnea a început să racoleze aleşi locali pentru PSD şi vrea să schimbe legea care îi stă în cale. Vrea să legalizeze o ilegalitate: migraţia politică în rândul aleşilor locali. Este un alt atac al PSD la funcţionarea statului de drept, după modelul 'marţea neagră', pentru că PSD încearcă să acapareze puterea şi să controleze întreaga ţară", a scris sâmbătă, pe blogul personal, Monica Macovei.

"Îi întreb pe liderii PSD: Are legătură iniţiativa lui Dragnea cu faptul că tot mai mulţi primari din ţară se plâng de presiunile şi şantajul la care sunt supuşi, trezindu-se peste noapte cu proiectele europene blocate chiar de instituţii aflate în subordinea ministrului Dragnea? Deblocarea finanţării proiectelor europene de către ministerul lui Dragnea se rezolvă cu înscrierea primarilor din alte partide în PSD?", întreabă Macovei.

Fostul ministru al Justiţiei susţine că pentru a-şi atinge scopul, putere locală şi bani, PSD aruncă la coş votul românilor. "De parcă România este moşia PSD, pe care inculpatul Dragnea, trimis în judecată pentru că a furat voturi la referendum, o conduce după bunul plac şi vrea să o lase moştenire partidului", a mai declarat aceasta.

Udrea: Este ocazia pentru PSD de a muta nişte primari înainte de alegeri

"Este ocazia pentru PSD de a muta nişte primari înainte de alegeri pentru PSD, dar mai ales pentru partidul lui Tăriceanu. Evident s-a înfiinţat un partid pentru Tăriceanu în speranţa lui Ponta de a obţine electoratul de dreapta care îi lipseşte. Ponta nu are cum să câştige doar cu ce îi oferă PSD, prin urmare doreşte ca prin capcana care o întinde electoratului de dreapta să îşi aducă suficient electorat. La toate alegerile, PSD caută metode de fraudare a acestora de la a convinge electoratul să voteze cu tot felul de metode ilegale, cadouri până la fonduri guvernamentale pentru a determina primarii să voteze, până la persoane decedate care votează", a declarat preşedintele PMP, Elena Udrea.

Lăzăroiu: Un truc ieftin, ieşit din disperarea alegerilor care tocmai se apropie

Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu susţine că soluţia lui Dragnea este un truc ieftin, ieşit din disperarea alegerilor care tocmai se apropie, pentru că acesta ştie că primarii unui partid nu-şi pot pune însemnele PSD, câtă vreme nu sunt oficial înregimentaţi.

"Ei doar promit să trădeze şi să scoată oamenii la vot. Dragnea însă n-are nevoie de promisiuni, el îi vrea îmbrăcaţi în geci roşii cu trei trandafiri, în aşa fel încât să-i vadă lumea din sat brănduiţi cu PSD. Opoziţia? Opoziţia protestează ipocrit, ca de obicei. Vreau să-l aud pe unul din candidaţii care se opun PSD că vorbeşte de soluţia REALĂ a eliberării primarilor din sclavie. Cred că mai am de aşteptat vreo 50 de ani", este de părere Lăzăroiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne