UE face presiuni asupra Bulgariei, „calul troian al Rusiei”, să oprească construcţia gazoductului South Stream

Comisia Europeană a cerut din nou, marţi, Bulgariei să sisteze activităţile de construcţie a gazoductului South Stream, invocând probleme de respectare a reglementărilor în domeniul concurenţei, precum şi cel al achiziţiilor publice care au dus la declanşarea unei proceduri de infringement.
(STR / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
04.06.2014

Comisia Europeană a cerut din nou, marţi, Bulgariei să sisteze activităţile de construcţie a gazoductului South Stream, invocând probleme de respectare a reglementărilor în domeniul concurenţei, precum şi cel al achiziţiilor publice care au dus la declanşarea unei proceduri de infringement.

Gazoductul South Stream, care va trebui finalizat până în 2017, urmează să treacă pe sub Marea Neagră din Rusia în Bulgaria, unde va traversa ţara, având o secţiune spre Italia prin Grecia şi o secţiune către Austria prin Serbia, Ungaria şi Slovenia. Rusia a declarat că proiectul conductei de gaz are drept scop scoaterea Ucrainei din circuitul european.

Chantal Hughes, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru Piaţa Internă şi Servicii, Michel Barnier, a atras marţi atenţia, la postul public de radio al Bulgariei, asupra faptului că South Stream Bulgaria a fost însărcinată cu proiectarea, finanţarea, construcţia şi operarea gazoductului fără însă a se urma vreo procedură care să permită concurenţa şi transparenţa, relatează Novinite.

Oficialul european a ridicat şi problema acordurilor cu subcontractorii, care avantajează anumite companii bulgare şi ruse. Hughes a subliniat că, în contextul în care nu au început încă activităţi concrete de construcţie, este încă uşor ca proiectul să fie oprit până la rezolvarea problemelor.

Spre exemplu, în cursul săptămânii trecute s-a aflat că Stroytransgaz, companie deţinută de Ghenadi Timcenko, un oligarh rus aflat pe lista persoanelor sancţionate de SUA ca urmare a conflictului din Ucraina, urmează să construiască tronsonul bulgăresc al South Stream.

"Cerem autorităţilor din Bulgaria să oprească proiectul, ne aşteptăm să ţină cont de această poziţie", a subliniat Chantal Hughes.

Luni, Comisia Europeană a iniţiat o procedură de infringement împotriva Bulgariei, acuzând statul că nu a respectat legislaţia UE în ceea ce priveşte construcţia gazoductului.

Gazprom a comandat deja conductele pentru secţiunea din Marea Neagră, iar compania urmează să le amplaseze din toamnă, potrivit FAS.
Potrivit declaraţiilor făcute sâmbătă de CEO-ul Gazprom, Alexey Miller, Comisia Europeană nu a putut opri implementarea conductei de gaz South Stream, iar primele livrări de gaze ar ajunge în Bulgaria în decembrie 2015.

Acţionarii South Stream sunt Gazprom (50%), grupul italian Eni (20%), Wintershall Holding din Germania şi EDF din Franţa (15% fiecare).

În decembrie 2013, Comisia Europeană le-a solicitat ţărilor participante la proiectul South Stream să renegocieze acordurile bilaterale cu Rusia, astfel încât să respecte legislaţia comunitară. La jumătatea lunii aprilie, pe fondul crizei din Ucraina, UE a anunţat că South Stream numai este o prioritate, în timp ce Parlamentul European a adoptat o rezoluţie fără caracter obligatoriu pentru oprirea proiectului.

Comunitatea Europeană de Energie a declarat că toate acordurile semnate de Rusia cu Austria, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Ungaria şi Italia plus Serbia se abat de la normele europene.

În ciuda rezoluţiei adoptate de Parlamentul European care recomanda ţărilor membre să nu participe la proiectul South Stream şi să caute soluţii de a scădea dependenţa de gazul rusesc, mai multe ţări europene acţionează exact invers. În Austria, OMV face paşi concreţi pentru începerea proiectului, iar Bulgaria devine deja „calul troian” al Rusiei în UE.

Bulgaria, puternic dependentă de gazul rusesc, întreţine legături netransparente cu Rusia. Autorităţile bulgare au încercat să-şi amendeze legislaţia energetică astfel încât proiectul South Stream şi conducta offshore să scape de reglementările UE.

„Eforturile mari pe care le face guvernul bulgar de a servi interesele Moscovei par să indice că Bulgaria face tot ce poate pentru a fi exclusă din UE şi NATO şi confirmă faptul că ţara este calul troian al Rusiei în Europa”, susţine Aleks Aleksiev de la Center for Balkan and Black Sea Studies din Sofia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor