O companie rusă aflată pe lista de sancţiuni a SUA selectată pentru a construi tronsonul bulgăresc South Stream
focus
alte articole
Un consorţiu de firme condus de societatea rusă Stroytransgaz, companie vizată de sancţiunile americane, a fost selectată pentru a construi secţiunea din Bulgaria a gazoductului South Stream, informează AFP.
"Consorţiul Stroytransgaz a câştigat procedura de licitaţie lansată la sfârşitul lunii decembrie 2013, la care au participat 11 candidaţi din 11 ţări”, a anunţat Vladimir Inkov, preşedintele South Stream Bulgaria.
Zao Stroytransgaz, care, alături de partenerul bulgar Gazproekt Yuga va construi porţiunea bulgară de gazoduct, având o lungime de 541 de kilometri (dintre care 22 prin Marea Neagră) se află pe lista de sancţiunilor impuse de SUA Rusiei după anexarea Crimeei şi este controlată de Ghenadi Timcenko, al 6-lea cel mai bogat rus aflat pe locul al 61-lea în Forbes Top 100 la nivel mondial cu o avere estimată la 15,3 miliarde dolari. Forbes îl consideră pe Timcenko unul din membrii „cercului apropiat” al lui Putin, informaţie ce nu a fost comentată de Kremlin în nici un fel.
Construcţia tronsonului ar urma sa înceapă la vară, costul proiectului fiind estimat la 3,5 miliarde de euro.
Bulgaria, ţară membră UE, demarează proiectul în pofida rezoluţiei Parlamentul European, care recomandă ţărilor membre să nu participe la construcţia South Stream şi să caute alte soluţii de a scădea dependenţa de gazul rusesc.
Mai mult, Rusia se lăuda mai recent şi cu sprijinul Austriei pentru acest proiect. Pe 29 aprilie, la o zi după anunţarea noilor sancţiuni impuse de SUA şi UE Rusiei pentru destabilizarea Ucrainei, gigantul austriac OMV a semnat un memorandum de înţelegere cu Gazprom pentru construirea sectorului austriac al South Stream.
Deşi Comunitatea Europeană de Energie a declarat că toate acordurile semnate de Rusia cu Austria, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Ungaria şi Italia plus Serbia se abat de la normele europene, ministrul austriac al economiei Reinhold Mitterlehner a declarat suportul guvernului său pentru implementarea proiectului South Stream în Austria.
În felul acesta, OMV îi ajută nemijlocit pe ruşi să şunteze reglementările europene în materie de energie, una dintre obiecţiile UE faţă de South Stream (încă de dinainte de criza din Ucraina) fiindcă proiectul South Stream încalcă legislaţia europeană, în sensul în care nu permite şi altor furnizori interesaţi, diferiţi de Gazprom, să aibă acces la conducta ce ar urma să aducă gazele ruseşti până în centrul şi sudul Europei, ocolind teritoriul Ucrainei. Gazprom va fi atât producător, cât şi distribuitor de gaz în cadrul proiectului, ceea ce contravine cu regulile anti-monopol ale UE ce impun separarea celor două activităţi. Odată intrat şi OMV în acest joc, Rusia va putea ataca UE la OMC, susţinând că South Stream este un proiect internaţional, iar regulile europene n-ar trebui să i se aplice.