Turcia redeschide scandalul cu Israelul: emite mandat de arestare pentru generali din armata israeliană

Mavi Marmara
Mavi Marmara (MUSTAFA OZER/AFP/Getty Images)

Un tribunal superior din Istanbul a cerut, luni, arestarea a patru foşti ofiţeri superiori din armata Israelului, implicaţi în atacul asupra navei Mavi Marmara, trimisă de către un ONG în 2010 ca parte a unui ajutor umanitar pentru Fâşia Gaza.

Instanţa turcă a decis, pe 26 mai, emiterea unui mandat prin Interpol pentru arestarea a fostului Şef de Stat Major generalul Gabi Aşkenazi, a fostului Comandor al Forţelor Navale, Eliezer Alfred Marom, fostul Şef al Informaţiilor Militare, generalul Amos Yadlinir şi fostul Şef al Informaţiilor Forţelor Aeriene, generalul Avishai Levi. Cei patru oficiali din armata Israelului sunt judecaţi în absenţă.

Mavi Marmara a plecat încărcată cu bunuri, având destinaţia Gaza, unde Israelul a impus o blocadă severă, care încalcă legislaţia internaţională şi transformă cei 1.5 milioane de locuitori în captivi. Nava a fost atacată în ape internaţionale de către comandouri israeliene, lucru ce încalcă legislaţia internaţională. Luptele corp la corp cu activiştii de la bordul navelor au făcut 10 victime. Conform unui certificat medico legal emis de Turcia, una dintre victime, un adolescent, a fost împuşcat de la foarte mică distanţă, în timp ce stătea pe spate.

Incidentul a declanşat ruperea cvasi-totală a relaţiilor dintre Tel Aviv şi Ankara, generând un război tăcut între cele două state.

Tribunalul turc a susţinut că mandatul de arestare a devenit necesar procedurii legale, adăugând că apărătorii n-au participat niciodată la judecată şi nici nu au răspuns invitaţiei trimite prin intermediul ministerului de Justiţie al Turciei.

Niciun oficial de la Ambasada Israelului din Ankara nu a comentat cu privire la acest subiect. Un oficial israelian, care a ales să comenteze sub protecţia anonimatului, a descris decizia instanţei turce drept o ”provocare ridicolă”.

”Dacă acesta este mesajul pe care turcii vor să-l trimită în Israel, a fost înţeles perfect”, a declarat oficialul, refuzând să elaboreze ce înseamnă asta pentru procesul de reconciliere dintre cele două ţări.

Procurorii turci au cerut sentinţe pe viaţă pentru cei patru generali israelieni din cauza rolului avut în raid. Plângerile în acest caz au fost completate de 33 de rude ale cetăţenilor turci omorâţi la bordul Mavi Marmara.

Tribunalul a emis acuzaţii oficiale în mai 2012, iar prima şedinţă de judecată a avut loc în noiembrie 2012. Avocaţii care au supervizat acest caz au criticat procesul reconciliere ce are loc între Turcia şi Israel.

Zece persoane ucise

Forţele israeliene au ucis, pe 21 mai 2010, zece activişti turci aflaţi la bordul navei Mavi Marmara. Turcia a cerut în repetate rânduri Israelului să-şi ceară scuze oficiale şi să plătească compensaţie pentru moartea activiştilor.

Atacul a provocat o condamnare masivă a Israelului şi a provocat o criză diplomatică majoră între cere două ţări.

Turcia a expulzat ambasadorul Israelului de la Ankara, a cerut scuze oficiale şi compensaţii şi a cerut ridicarea blocadei din Cisiordania – teritoriu condus de către gruparea islamistă palestiniană Hamas.

În urma atacului, Humanitarian Relief Foundation, ONG-ul care deţinea nava, împreună cu familiile victimelor, au completat o plângere penală împotriva celor patru foşti comandanţi din armata Israelului.

Un tribunal israelian a decis ca atacul nu a încălcat legea internaţională, precizând că acuzaţiile Turciei nu sunt credibile.

Discuţiile privind compensaţiile pentru rudele victimelor au început în martie 2013 după ce Israelul şi-a cerut scuze formal faţă de Turcia, într-o înţelegere aranjată de către preşedintele american Barack Obama.

Premierul Turciei Recep Tayyip Erdogan, un susţinător ferm al cauzei palestiniene, a declarat în luna aprilie că este pregătit să normalizeze relaţiile diplomatice cu Israelul.

Autorităţile de la Ankara au susţinut că sunt aproape de o înţelegere pentru ca Israelul să plătească compensaţii pentru moartea celor zece persoane, însă Tel Avivul a condiţionat compensaţiile cu renunţarea la acuzaţiile emise împotriva soldaţilor săi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe