Ucraina foloseşte drone comerciale pentru a arunca bombe înspre convoaiele Rusiei
alte articole
În şapte săptămâni de luptă brutală de când Rusia a invadat Ucraina, forţele aeriene ucrainene au pierdut cel puţin 15 avioane de luptă, peste o zecime din inventarul de dinainte de război, transmite Forbes.
Cu toate acestea, fenomenul poate reprezenta un câştig - armata şi voluntarii ucraineni folosesc din ce în ce mai mult dronele armate în locul mijloacelor convenţionale.
Forţele aeriene şi marina ucrainene operează aproximativ treizeci de drone Bayraktar, TB-2, fabricate în Turcia.
Dar dronele comerciale sunt folosite şi ele în luptă.
Aerorozvidka, o echipă de drone compusă din voluntari, a început să le folosească pentru a arunca mici bombe artizanale asupra forţelor ruse.
O asemenea tactică a fost folosită de gruparea teroristă Statul Islamic în Irak şi Siria începând cu opt ani în urmă. Dronele ISIS care aruncau explozibili mici au fost „principala problemă” pentru trupele coaliţiei ce lupta pentru eliberarea Mosulului, conform unui ofiţer irakian.
Metoda a fost rapid preluată de cartelurile mexicane de traficanţi de droguri.
Acum, dronele comerciale ale Ucrainei sunt folosite împotriva invadatorilor ruşi.
Clipuri video care atestă asemenea tehnici de bombardare folosite de Aerorozvidka nu sunt greu de găsit, sunt postate chiar pe pagina organizaţiei.
De obicei echipa operează în felul următor: o dronă stabilă aruncă vertical o muniţie mică producând o explozie care, deşi este minoră, pare suficientă pentru a deteriora un vehicul blindat şi pentru a răni sau ucide militarii din apropiere.
Pentru acest gen de operaţiuni, Aerorozvidka foloseşte drone quadcopter sau octocopter, care se pot cumpăra online. Un octocopter ar putea cântări 5 kg şi poate să transporte alte 7,5 kg.
O dronă de 10 kilograme care aruncă explozibili de trei kilograme prezintă, evident, un pericol mai mic pentru forţele ruse decât un TB-2 de 700 de kg, care trage cu rachete Smart Micro Munition de 14 kilograme de la kilometri distanţă. Dar este şi mult mai ieftină.
În plus, un TB-2 se poate deplasa la sute de km de operatorii săi datorită sistemului său de control prin satelit. Spre deosebire de acesta, o dronă comercială trebuie să poată menţine legătura radio cu operatorul şi poate fi capabilă să traverseze distanţe de cel mult 100 km în cele mai bune condiţii.
Acest lucru riscă să expună zburătorii de drone la focul inamicului. Oleh Sobcenko, un operator de drone militare ucrainean, a declarat unui reporter că operatorii de drone civile „se expun unui pericol inutil încercând să se apropie cât mai mult posibil de poziţiile inamice”.
Un octocopter probabil nu poate înlocui un TB-2, dar poate completa drona mai mare, şi la un cost mult mai mic. Kievul plăteşte milioane de dolari pentru a achiziţiona un TB-2, însă un octocopter bun poate fi achiziţionat cu 10.000 de dolari. Mai mult, voluntarii ucraineni îşi produc şi propriile drone.
Aerorozvidka este cel puţin parţial crowdfunded. Acest lucru este posibil atunci când dronele folosite sunt ieftine. Nu merge dacă ar costa milioane de dolari bucata. Pierderea unui TB-2 este o mare problemă – şi, potrivit Forbes, până acum ruşii au doborât cel puţin trei. În comparaţie, pierderea unui octocopter este un inconvenient.
În urmă cu cinci ani, ISIS a înfiinţat fabrici în Irak şi Siria cu scopul de a modifica obuzele de mortier pentru a le face transportabile de către dronele comerciale. Cartelurile, la rândul lor, au încărcat drone cu aşa-numitele „bombe cartof” – explozibili improvizaţi de mărimea unui pumn – pentru atacuri împotriva certelurilor rivale şi poliţiei.
Aerorozvidka pare să favorizeze grenadele antitanc cu stabilizatori imprimaţi 3D. Acestea au suficientă putere de foc pentru a deteriora un vehicul blindat rusesc şi pentru a-l scoate din luptă, eventual împreună cu echipajul său.