Ucraina afirmă că lucrează la propriul sistem de apărare antiaeriană, ca răspuns la noua rachetă rusească

Sistemul antirachetă american Patriot (Bernd Wustneck/AFP/Getty Images)
Redacţia
23.01.2025

Ucraina lucrează la dezvoltarea propriului sistem de apărare antiaeriană care să rivalizeze cu Patriot, fabricat în SUA, potrivit comandantului-şef al armatei ucrainene, general Oleksandr Sîrski.

Decizia a fost determinată de dezvoltarea noii rachete ruseşti, supranumită „Oreşnik”, a declarat generalul Sîrski pentru TSN, potrivit unei traduceri a Kyiv Independent.

„Acest lucru ne încurajează să ne creăm propriul sistem de apărare antiaeriană, care nu ar fi doar un sistem de apărare antiaeriană, ci şi un sistem antirachetă”, a afirmat el, adăugând că „lucrările sunt în curs de desfăşurare, sunt urmărite activ în această direcţie”.

Rusia a lansat primul său Oreşnik asupra unui sit industrial din Dnipro, Ucraina centrală, în noiembrie.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că arma este un „focos hipersonic non-nuclear” care poate ajunge la Mach 10, sau de 10 ori viteza sunetului.

Sîrski a specificat că doar o mică parte din sistemele de apărare pot intercepta Oreşnik, iar Kievul nu are în prezent această capacitate. „În perioada sovietică, noi chiar produceam toate sistemele de control pentru sistemele antiaeriene”, a menţionat el.

Ucraina s-a luptat să contracareze atacurile cu rachete şi drone ale Rusiei cu apărarea sa antiaeriană existentă, ţara solicitând în mod repetat mai multe sisteme Patriot şi alte sisteme de apărare antiaeriană de la aliaţii săi.

Invazia rusă la scară largă a determinat o dezvoltare a producţiei de apărare în Ucraina, atât prin intermediul companiilor naţionale, cât şi prin parteneriate internaţionale de producţie.

Ucraina a produs aproape o treime din armele şi echipamentele pe care le-a folosit în 2024, a declarat luna aceasta preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Unii producători occidentali din domeniul apărării au semnat, de asemenea, acorduri de producţie în comun şi s-au stabilit în Ucraina. Printre aceştia se numără gigantul german din domeniul apărării Rheinmetall, care a declarat că lucrează la o nouă instalaţie de apărare antiaeriană.

Joi, Marea Britanie a anunţat că oferă Ucrainei un nou sistem de apărare antiaeriană numit Gravehawk, care a fost finanţat în comun cu Danemarca.

Gravehawk poate modifica rachetele aer-aer pentru a fi trase de la sol, potrivit Ministerului britanic al Apărării, sistemul montat pe camion ajutând la eliberarea unor resurse mai puternice - cum ar fi sistemele de apărare antiaeriană Patriot şi NASAMS - pentru ţinte mai mari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor