Trump spune că toţi militarii care au refuzat vaccinarea împotriva COVID-19 vor fi reangajaţi
Preşedintele Donald Trump a declarat luni - la câteva momente după ce a depus jurământul - că îi va reintegra pe foştii membri ai armatei care au refuzat să primească vaccinul anti COVID-19.
„Săptămâna aceasta, îi voi repune în drepturi pe toţi militarii care au fost expulzaţi pe nedrept din armata noastră pentru că s-au opus mandatului de vaccinare COVID, cu plata retroactivă integrală.
Şi voi semna un ordin pentru ca războinicii noştri să nu mai fie supuşi teoriilor politice radicale şi experimentelor sociale în timpul serviciului. Se va termina imediat”, a declarat Trump la Capitoliul Statelor Unite din Washington.
Ambele promisiuni au stârnit aplauze din partea mulţimii care s-a adunat pentru a-l urmări pe Trump depunând jurământul şi ţinând un discurs.
„Forţele noastre armate vor fi eliberate pentru a se concentra pe singura lor misiune: înfrângerea duşmanilor Americii”, a spus Trump.
La indicaţia preşedintelui de atunci, Joe Biden, armata a impus un mandat de vaccinare anti COVID-19 în 2021. Peste 16.000 de soldaţi au solicitat scutiri religioase, dar multe dintre cereri au fost respinse. Armata a lăsat la vatră mai mult de 7.000 de soldaţi care au refuzat în continuare să primească vaccinul COVID-19.
Armata a anulat mandatul în 2023, respectând un proiect de lege aprobat de Congres şi semnat de Biden.
Un alt proiect de lege a solicitat armatei să ia în considerare reintegrarea foştilor membri care au fost concediaţi pentru refuzul vaccinului şi care au solicitat reintegrarea, dar nu obliga armata să îi accepte înapoi.
Unii parlamentari au pledat pentru includerea obligativităţii reintegrării în legislaţie, dar nu au reuşit în cele din urmă să o includă.
„Vă mulţumesc @realdonaldtrump pentru că v-aţi angajat să puneţi în aplicare dispoziţiile din proiectul meu de lege, Troop Act, care ar reintegra soldaţii ce au fost concediaţi pentru că au refuzat să facă o injecţie împotriva COVID. Ziua de astăzi marchează începutul epocii de aur americane!”, a scris luni pe platforma de socializare X reprezentantul Neal Dunn (R-Fla.), medic.
Mai multe instanţe au constatat că armata a încălcat legea federală în procesarea cererilor de scutire religioasă, deşi una dintre aceste hotărâri a fost anulată de Curtea Supremă a SUA.
Un organism federal de supraveghere a concluzionat, de asemenea, că mai multe ramuri au încălcat propriile reguli în gestionarea cererilor de exceptare de la mandat. Un acord încheiat într-unul dintre procesele intentate de membrii nemulţumiţi a dus la corectarea înregistrărilor acestora, ceea ce le-a permis să fie eligibili pentru reînrolare.
Candidatul lui Trump la funcţia de secretar al apărării, Pete Hegseth, a declarat recent senatorilor din Capitol Hill că Pentagonul va acorda plata retroactivă foştilor membri care au fost „forţaţi să plece din cauza unui vaccin experimental”.
El a mai spus că persoanele respective vor fi reintegrate la rangul lor anterior şi vor primi scuze.