UK acuză că o navă de spionaj rusească îi cartografiază infrastructura subacvatică şi colectează informaţii critice

"Nava spion" rusă de cercetare oceanografică Admiral Vladimirsky (Screenshot - Navy Lookout)
Redacţia
23.01.2025

În urmă cu două luni, un submarin britanic care urmărea în secret o navă de spionaj rusă care se învârtea în jurul unor cabluri submarine în apele britanice a ieşit la suprafaţă în apropierea navei, forţând-o să părăsească zona, a declarat miercuri Ministerul britanic al Apărării, potrivit Business Insider.

Nava rusească a fost reperată din nou în apele britanice în această săptămână, iar ministrul britanic al Apărării, John Healey, a acuzat nava că se ocupă să cartografieze infrastructura submarină şi colectează informaţii esenţiale.

Healey s-a adresat miercuri Camerei Comunelor pentru a discuta despre activităţile maritime ale Rusiei. Nava spion rusească Yantar, a spus el, se afla în Marea Nordului după ce a trecut prin apele britanice. Două nave ale Royal Navy, HMS Somerset şi HMS Tyne, au fost desfăşurate „pentru a monitoriza nava în fiecare minut prin apele noastre”, a specificat el.

Healey a acuzat Yantar de cartografierea cablurilor submarine ale Regatului Unit din zonă.

„Permiteţi-mi să fiu clar, aceasta este o navă spion rusească folosită pentru colectarea de informaţii şi cartografierea infrastructurii subacvatice critice a Regatului Unit”, a spus Healey.

Oficialii occidentali şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la războiul hibrid şi alte ameninţări la adresa cablurilor submarine care sunt esenţiale pentru transmisiile globale de date. Cablurile au fost deteriorate de mai multe ori în ultimele luni. Rămâne neclar dacă aceste incidente, care au fost legate de Rusia şi China, au fost intenţionate.

Healey a declarat că a adaptat regulile de angajare ale Royal Navy pentru a permite navelor britanice să navigheze mai aproape pentru a urmări Yantar.

Healey a declarat că nava spion a fost „detectată zăbovind deasupra infrastructurii submarine critice a Regatului Unit” în noiembrie, lucru confirmat de Ministerul Apărării.

Ca răspuns, Healey a desfăşurat trei nave ale Royal Navy şi un avion de patrulare maritimă pentru a urmări Yantar. El a autorizat, de asemenea, un submarin al Royal Navy să iasă la suprafaţă în apropierea navei spion ruseşti ca măsură de descurajare, făcând „clar faptul că am monitorizat în secret fiecare mişcare a acesteia”, a declarat Healey.

Secretarul britanic al Apărării a declarat că incidentele au fost cele mai recente exemple ale activităţii îngrijorătoare a Rusiei în jurul infrastructurii critice.

Rusia s-a angajat de mult timp în tactici de război hibrid împotriva NATO, iar acestea au crescut de la începutul războiului din Ucraina. Oficiali şi lideri militari consideră că la aceste tactici, împreună cu alte eforturi de război hibrid, este dificil de reacţionat, întrucât ele apar sub pragul de conflict.

Răspunsul Marii Britanii a inclus aplicarea de sancţiuni asupra navelor despre care se crede că fac parte din flota fantomă a Rusiei şi menţinerea unor comunicaţii mai strânse cu aliaţii pentru a urmări mişcările navelor.

Healey a menţionat că Royal Air Force va furniza un avion de supraveghere P-8 Poseidon şi Rivet Joint pentru desfăşurarea NATO Baltic Sentry, special pentru monitorizarea cablurilor submarine din Marea Baltică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor