Trump ameninţă Rusia cu tarife vamale şi sancţiuni dacă aceasta nu acceptă un armistiţiu de război în Ucraina
Preşedintele Donald Trump a ameninţat, miercuri, cu noi tarife şi sancţiuni asupra economiei ruse, în cadrul primului său demers prezidenţial menit să pună capăt rapid războiului în desfăşurare dintre Rusia şi Ucraina.
„O să fac Rusiei, a cărei economie eşuează, şi [preşedintelui rus Vladimir Putin] un MARE FAVOR. Ajungeţi la o înţelegere acum şi OPRIŢI acest război ridicol! VA FI DOAR MAI RĂU.
Dacă nu ajungem la o ‘înţelegere’, curând, nu voi avea de ales decât să impun niveluri ridicate de taxe, tarife şi sancţiuni pe orice este vândut de Rusia către Statele Unite şi alte ţări participante”, a scris Trump într-o postare pe platforma sa Truth Social.
În timpul campaniei electorale, Trump a indicat în mod repetat că va încerca să negocieze încetarea luptelor dintre Rusia şi Ucraina şi a afirmat uneori că ar putea ajunge la o înţelegere în 24 de ore de la preluarea mandatului. General-locotenentul în retragere Keith Kellogg, într-un interviu acordat Fox News la începutul acestei luni, a stabilit un obiectiv mai relaxat de a ajunge la un acord în primele 100 de zile de mandat ale lui Trump.
În cadrul unei întâlniri cu presa din 9 ianuarie la staţiunea sa Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, Trump a declarat că echipa sa lucrează pentru a stabili o întâlnire cu Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin l-a felicitat luni pe Trump pentru întoarcerea sa la Casa Albă şi a declarat: „Moscova este deschisă dialogului cu Statele Unite, care va fi construit pe o bază de egalitate şi respect reciproc”.
The Epoch Times a contactat miercuri Casa Albă pentru detalii suplimentare despre eforturile sale de a stabili discuţii cu Putin şi despre noua ameninţare tarifară a lui Trump, dar până la ora publicării Casa Albă nu a răspuns.
Chiar dacă Trump i-a cerut miercuri lui Putin să accepte rapid o înţelegere, deocamdată nu este clar care ar fi termenii de pace, dacă aceştia există, pe care Casa Albă i-a transmis lui Putin.
Într-un interviu acordat în septembrie, JD Vance, pe atunci senator şi candidat la vicepreşedinţie, a declarat că o încetare a focului ar putea presupune îngheţarea conflictului de-a lungul liniilor de luptă actuale şi stabilirea unei zone demilitarizate puternic fortificate de-a lungul acestor linii.
De la revenirea sa la Casa Albă în această săptămână, Trump a oferit doar scurte comentarii cu privire la acordul Rusia-Ucraina.
Când a fost întrebat de către un reporter în timpul unei întâlniri cu presa din 21 ianuarie dacă va continua să aplice sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei în cazul în care Putin refuză negocierile, Trump a răspuns: „Pare probabil”. Reporterul a întrebat apoi dacă luptele ar trebui oprite de-a lungul liniilor de front actuale, la care Trump a răspuns: „Acest război nu ar fi trebuit să înceapă vreodată”.
Un alt reporter prezent la întâlnirea cu presa din 21 ianuarie l-a întrebat pe Trump dacă Statele Unite vor continua să furnizeze arme Ucrainei.
„Ei bine, ne gândim la asta”, a răspuns Trump.
La un alt moment al briefingului de presă, Trump a declarat că l-a rugat pe liderul chinez Xi Jinping să se alăture demersurilor de soluţionare a războiului Rusia-Ucraina.
„I-am spus: 'Ar trebui să ajungi la o înţelegere', pentru că nu a făcut prea multe în această privinţă. El are multă, multă putere”, a declarat Trump.
Putin şi Xi au avut o întâlnire virtuală pe 21 ianuarie, la doar câteva ore după inaugurarea lui Trump.