Turcia şi SUA resping acuzaţiile că s-au aflat în spatele atacului cu gaz sarin din Siria

Preşedintele american Barack Obama si premierul turc Recep Tayyip Erdogan
Preşedintele american Barack Obama si premierul turc Recep Tayyip Erdogan (JIM WATSON / AFP / Getty Images)

Guvernul de la Ankara a negat în mod vehement concluziile câştigătorului Premiului Pulitzer, jurnalistul de investigaţie, Semour Hersh, conform cărora Turcia s-ar fi aflat în spatele atacului cu gaz sarin din Siria, cu scopul de a justifica o intervenţie militară a Statelor Unite, a notat Hurryetdaily.

”Este o minciună şi o denigrare completă”, a declarat adjunctul premierului, Bulent Arinc, grăbindu-se să răspundă întrebării lui Hersh, în ciuda faptului că jurnalistul nici nu apucase să termine întrebarea.

Pregătit pentru întrebare, Arinc a citit un comunicat emis de Ministerul de Externe turc, în care se făcea referire şi la un comunicat emis de Casa Albă. ”Cu siguranţă nu este adevărat”, a subliniat Arinc.

”Am văzut cea mai nouă relatare a domnului Hersh, care este bazată în întregime pe informaţii din surse necunoscute şi care ajunge la concluzii cu privire la atacul chimic din Siria (de la data de 21 august 2013) care nu au nici o bază”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Statelor Unite, Caitlin Hayden.

Într-un articol publicat de către Londra Review of Books, Hersh sugerează că atacul cu gaz sarin din suburbiile Damascului a fost efectuat de fapt de rebelii sirieni care au acţionat în numele Turciei, pentru a oferi Statelor Unite un pretext să atace Siria. ”Noi ştim că era o acţiune secretă plănuită de către oamenii lui Erdogan ca să-l împingă pe Obama peste linia roşie”, a precizat Harsh citându-l pe un fost oficial al serviciilor de informaţii.

”Ofiţerii noştri militari au fost informaţi de către DIA (Agenţia de Apărare a Informaţiilor - n.r) cât şi de alte servicii de informaţii că gazul sarin a fost furnizat rebelilor prin Turcia – că putea ajunge acolo (în Siria - n.r.) numai cu susţinerea Turciei. Turcii au furnizat de asemenea şi pregătirea necesară în producerea şi utilizarea gazului sarin”, ar fi declarat oficialul citat.

Când s-a desfăşurat atacul cu gaz sarin din Siria, Obama a ordonat Pentagonului să creeze un plan pentru bombardarea Siriei. ”Casa Albă a respins un set de 35 de ţinte, ca fiind insuficient de ”dureros” pentru regimul lui al-Assad”, a notat Hersh citându-l pe fostul oficial american.

Bazându-se pe aprobarea Congresului, Obama s-a răzgândit din cauza îngrijorărilor stârnite printre unii oficiali din armată şi serviciile de informaţii, conform cărora guvernul turc n-ar fi putut să se descurce cu ”implicarea într-un atac cu gaz sarin în interiorul Siriei, forţându-l pe Obama să-şi respecte ameninţarea.

Jurnalistul veteran a mai sugerat că atacul asupra consulatului american şi a misiunii CIA din Benghazi, Libia, din 2012, în care au murit patru americani, printre care şi ambasadorul în Libia, este de asemenea legat de conflictul din Siria. Acesta sugerează faptul că transportul de armament din Benghazi către opoziţia siriană a fost organizat de către CIA.

Citând o ”anexă clasificată” a unui raport întocmit de Comitetul Senatului american care a investigat atacul din Benghazi, Hersh spune că documentul făcea referire la un ”acord secret” din 2012 între administraţiile Erdogan şi Obama.

”Conform acordului, finanţarea venea dinspre Turcia, cât şi din Arabia Saudită şi Qatar; CIA, cu ajutorul MI6, a fost responsabilă pentru aducerea armelor din arsenalul lui Gaddafi în Siria”, a precizat Hersh conform anexei clasificate.

Raportul a arătat că la decesul ambasadorului american, ”Statele Unite nu mai avea controlul asupra informaţiilor pe care turcii le ofereau jihadiştilor”, potrivit fostului oficial al serviciilor de informaţii.

Casa Albă a negat vehement aceste acuzaţii ”imprecise” contrazicându-le printr-o opinie susţinută de către ”comunitatea internaţională” şi prin ”informaţiile colectate de către Statele Unite şi aliaţii săi”.

În legătură cu mutarea armelor din Libia şi sugestia că alţii ar fi fost responsabili pentru atacul cu armele chimice de la 21 august, aşa cum a sugerat Hersh, directorul de comunicare al biroului directorului comunităţii naţionale de informaţii din Statele Unite (DIA), Shawn Turner a respins acuzaţiile, precizând:

"Noi nu vom comenta fiecare aspect inexact al acestei naraţiuni, dar să fie clar: regimul al-Assad, şi numai regimul al-Assad, ar fi putut fi responsabil pentru atacul cu armele chimice care a avut loc în august 21. Am luat această hotărâre bazată pe informaţiile colectate de către Statele Unite şi de partenerii şi aliaţii noştri. Este o opinie care este împărtăşită de către comunitatea internaţională şi a condus la o cooperare fără precedent în dezmembrarea depozitelor de arme chimice ale lui al-Assad. Sugestia că a existat un efort de a suprima sau modifica informaţiile, este pur si simplu falsă. De asemenea, ideea că Statele Unite a furnizat arme din Libia oricui, este falsă. "

De asemenea, Turner a respins sugestia cu privire la un document secret privind capacităţile de arme chimice ale rebelilor sirieni "Niciun astfel de document nu a fost solicitat sau produs de analiştii comunităţii de informaţii vreodată", a reiterat Turner.

Caitlin Hayden a respins, totodată şi pretenţiile lui Hersh despre un plan militar cu privire la Siria. "Ideea că preşedintele a ordonat armatei noastre să întreprindă o acţiune în Siria până la termenul de 2 septembrie 2013, este complet fabricată."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe