Congresul Statelor Unite cere Turciei să ridice cenzura impusă pe Twitter şi Youtube

Erdogan închide youtube
Erdogan închide youtube (youtube.com)

Congresul american a pregătit, miercuri, o rezoluţie prin care cere Turciei să îndepărteze cenzura impusă asupra platformelor de socializare, Twitter şi Youtube.

”Libertatea de expresie şi libertatea presei sunt stâlpii de fundaţie a oricărei democraţii funcţionabile. Introducând aceste instrumente, stăm uniţi împotriva acţiunilor care restricţionează libertatea internetului din Turcia şi în jurul lumii”, a declarat Anna Eshoo, unul din membrii Subcomitetului american pentru Comunicaţii şi Tehnologie.

Prin rezoluţia propusă, Washingtonul vrea să ”trimită un mesaj important” care arată că ”Turcia nu numai că trebuie să readucă accesul la Twitter şi Youtube, mai trebuie să apere drepturile cetăţenilor de a se exprima, de a se aduna în mod paşnic, şi să permită presei libere şi corecte să înflorească”, a declarat Tom Marino, vice-preşedintele Comitetului pentru Europa, Eurasia şi Ameninţări Emergente.

Legiuitorii americani au criticat statul de drept din Turcia, care a suferit mai multe lovituri în timpul guvernării Erdogan.

”Restricţionând aceste libertăţi de bază, guvernul Turciei ameninţă fundaţia pe care se bazează democraţia„ a precizat un oficial american.

Guvernul Turciei trebuie să ”întărească instituţiile democratice” iar unul din primii paşi pe care ar putea să-i facă în acest sens ar fi ”anularea deciziei de interzicere a platformelor de social media în Turcia”, a adăugat unul din parlamentarii americani.

Rezoluţia de miercuri a survenit în urma alteia, aprobate pe 27 martie, care condamna guvernul Turciei pentru cenzura impusă celor două platforme de social media.

Recent, oficialii companiei Google au acuzat autorităţile de la Ankara că au cerut instituţiilor pentru telecomunicaţii din Turcia să atace mai multe servere ale companiei, întrerupând astfel şi activitatea Google.