Kremlinul încearcă să intimideze România: Băsescu face ”declaraţii antiruse”
alte articole
Ministerul de Externe de la Moscova a emis, vineri, un comunicat în care îl acuză pe preşedintele Traian Băsescu de ”declaraţii antiruse” pentru denunţarea invaziei din Ucraina şi a referendumului ilegitim din Crimeea.
"Rusia a observat o serie de noi declaraţii antiruse ale preşedintelui Traian Băsescu", conform comunicatului emis de ministerul de Externe rus.
Preşedintele Traian Băsescu a denunţat, împreună cu aliaţii occidentali, invazia din Ucraina cât şi referendumul din Crimeea organizat în prezenţa armatei ruse. România, ca membră a Alianţei Nord Atlantice, găzduieşte o componentă vitală a scutului anti-rachetă şi a primit întăriri terestre, aeriene şi maritime în timpul agresiunilor din Crimeea.
"Liderul român a acuzat Rusia de comiterea unei «agresiuni împotriva Ucrainei» la ceremoniile de aniversare a 10 ani de la intrarea României în NATO", mai precizează diplomaţia de la Moscova.
România este un dintre primele ţări care a recunoscut noul guvern de la Kiev şi s-a oferit să susţină eforturile spre democraţie a Ucrainei. De asemenea, pe timpul mobilizării de trupe ruseşti la graniţa estică a Ucrainei şi a presiunilor din Transnistria, Băsescu a fost printre primii lideri ai statelor membrei NATO, alături de oficialii lituanieni şi polonezi, care au îndemnat o sporire a capabilităţilor armate la graniţa de est a Europei.
"Se poate ghici în spatele acestor atacuri intenţia clară a Bucureştiului de a ignora adevăratele cauze ale crizei din Ucraina", a adăugat diplomaţia rusă.
Pe lângă Ucraina, Kremlinul a emis o serie de ameninţări la adresa mai multor state din Estul Europei. În timp ce Germania şi Bulgaria s-au ferit să se ralieze comunităţii europene alegând să-şi protejeze interesele economice, Estonia şi Republica Moldova au fost acuzate că încalcă drepturile minorităţilor ruse.
În acest context, drumul spre Occident ales de Chişinău a fost amendat de Moscova, doar cu ameninţări, până în acest moment, privind scumpirea energiei şi blocarea comerţului.
"Această retorică antirusă la nivelul conducerii statului român (...) nu este în interesul nimănui", mai arată comunicatul Ministerului rus de Externe.
Recent, Rusia a efectuat un exerciţiu militar al forţelor strategice nucleare pe scară, considerat parte a campaniei de intimidare şi propagandă a Kremlinului. În ciuda îndemnurilor repetate venite din partea Occidentului, Rusia menţine la graniţa cu Ucraina cât şi în Crimeea o capabilitate armată diversă, estimată de către oficialii de la Kiev la peste 100.000 de soldaţi.