SUA îşi întăreşte apărarea navală în Japonia şi ameninţă China

Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, însoţit de ministrul japonez al Apărării, Itsunori Onodera (stânga), la sediul Ministerului Apărării japoneze, pe 6 aprilie la Tokyo
Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, însoţit de ministrul japonez al Apărării, Itsunori Onodera (stânga), la sediul Ministerului Apărării japoneze, pe 6 aprilie la Tokyo (Alex Wong / Getty Images)

Hagel: escaladarea tensiunilor poate duce la un conflict militar în cazul în care există o neînţelegere sau eroare de calcul.

Secretarul Apărării Chuck Hagel a reafirmat angajamentul SUA de a apăra Japonia, şi a anunţat că încă două nave de apărare antirachetă vor fi trimise în zonă până în 2017.

Hagel a făcut anunţul la 6 aprilie în Japonia. El a afirmat că trimiterea a încă două nave este răspunsul la "şirul de acţiuni provocatoare şi destabilizatoare, inclusiv lansările de rachete recente ce încălcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU" ale Coreei de Nord, potrivit serviciului de presă al Pentagonului (AFPS).

Noile nave de apărare împotriva rachetelor balistice vor creşte numărul acestor nave în Japonia la şapte. Hagel a notat că acesta urmează unui anunţ făcut în luna octombrie, de a construi un al doilea site radar anti-rachetă în Kyoto, şi mai multe interceptoare terestre în Alaska.

Hagel s-a aflat în Japonia, la a patra vizită a sa în regiunea Asia-Pacific de când a devenit secretar al apărării la 27 februarie 2013, iar următoarea sa oprire astăzi este China, unde a fost invitat de către ministrul chinez de apărare.

Hagel a declarat că atunci când se întâlneşte cu oficialii chinezi, intenţionează să ridice problema agresiunii crescute a Chinei în Marea Chinei de Sud şi Marea Chinei de Est, precum şi lipsa de transparenţă a armatei chineze.

În cadrul unui briefing de presă, la 5 aprilie, multe dintre întrebări s-au axat pe răspunsul inexistent al Statelor Unite ale Americii la anexarea Crimeei de către Rusia şi dacă SUA ar apăra Japonia sau alţi aliaţi, de pretenţiile teritoriale ale Chinei.

Nu poţi merge în jurul lumii să redefineşti limitele şi să încalci integritatea teritorială şi suveranitatea naţiunilor prin forţă, constrângere şi intimidare, fie că este vorba de mici insule din Pacific sau naţiuni mari din Europa

Potrivit unei transcrieri, Hagel a declarat că "nu există nici o indicaţie sau slăbiciune din partea Statelor Unite cu privire la angajamentul nostru complet şi absolut la securitatea Japoniei."

El a mai notat că preşedintele Barack Obama intenţionează să reafirme acest angajament în cursul acestei luni, atunci când va vizita Japonia, Coreea de Sud, Malaezia, şi Filipine.

Hagel a mai adăugat că Statele Unite se angajează să apere Japonia într-un conflict militar în conformitate cu articolul 5 al Tratatului Mutual de Securitate, şi a clarificat că tratatul se aplică inclusiv revendicărilor insulelor disputate ale Japoniei.

El a legat pretenţiile teritoriale ale Chinei de anexarea Crimeei de către Rusia.

"Nu poţi merge în jurul lumii să redefineşti limitele şi să încalci integritatea teritorială şi suveranitatea naţiunilor prin forţă, constrângere şi intimidare, fie că este vorba de mici insule din Pacific sau naţiuni mari din Europa", a declarat Hagel, potrivit AFPS. "Naţiunile trebuie să fie clare cu privire la acest lucru şi să vorbească clar. Este nevoie de curaj din partea liderilor".

De asemenea, el a reiterat că vrea să discute cu oficialii chinezi, folosind puterea militară în mod responsabil, menţionând că escaladarea tensiunilor poate duce la un conflict militar în cazul în care există o neînţelegere sau eroare de calcul.

"Aştept cu nerăbdare un dialog onest", a spus el. "Aştept cu nerăbdare să ascult cu atenţie partea chineză, şi abia apoi ne putem ajuta să mergem mai departe, nu doar cu oportunităţi, dar cu posibilităţi şi procese pentru îndeplinirea acestor perspective."