Război în scopuri publicitare. Schimb de obuze între Turcia şi Siria

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan.
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan. (ADEM ALTAN / AFP / GettyImages)

Artileria armatei turce a lansat, vineri, mai multe obuze pe teritoriul Siriei de unde s-ar fi iniţiat, anterior, un atac de artilerie, conform Statului Major de la Ankara.

"Şase obuze au căzut în zona Yayladagi, în provincia Hatay, dar nu au provocat daune semnificative", au comunicat oficialii Statului Major.

Recent, o înregistrare publicată pe Youtube conţine o discuţie între ministrul de Externe, Ahmet Davutoglu, şi şeful serviciilor de informaţii (MIT), Hakan Fidan. Pe parcursul conversaţiei, oficialii turci organizează un scenariu identic cu cel descris de către Statul Major de la Ankara vineri, cu o singură excepţie: „atacul Siriei” este orchestrat de Turcia pentru a stârni o replică justificată.

Conform înregistrării, un conflict uşor de câştigat cu Siria ar aduce un plus de popularitate premierului Tayyip Erdogan în preajma alegerilor prezidenţiale din luna august.

"În conformitate cu procedurile în vigoare, artileria turcă a atacat în zona de unde fuseseră lansate obuze", au adăugat oficialii turci.

Guvernul de la Ankara a denunţat înregistrarea ca fiind „vorba despre un act de spionaj”, confirmând totodată posibilitatea unei campanii militare în scopuri publicitare împotriva Siriei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe