Expansionismul chinez: Împrumuturi de 102 miliarde de dolari ţărilor din America Latină

China are interese expansioniste şi mulţi bani de investit, iar setea sa de expansiune este fără precedent. AFP cita luni concluzia unui studiu realizat de Global Economic Governance Iniţiative de la Universitatea din Boston care preciza că între 2005 şi 2013, China a acordat împrumuturi de aproximativ 102,2 miliarde de dolari ţărilor latino-americane, în special Venezuelei şi Argentinei.
Bursa din Jiujiang, China. (ChinaFotoPress / Getty Images)
Andrei Pricopie
08.04.2014

China are interese expansioniste şi mulţi bani de investit, iar setea sa de expansiune este fără precedent. AFP cita luni concluzia unui studiu realizat de Global Economic Governance Initiative de la Universitatea din Boston care preciza că între 2005 şi 2013, China a acordat împrumuturi de aproximativ 102,2 miliarde de dolari ţărilor latino-americane, în special Venezuelei şi Argentinei.

În 2013, China a împrumutat guvernele, întreprinderile de stat şi private din America Latină cu circa 20,1 miliarde de dolari, în timp ce în 2012, suma era de doar 3,5 miliarde de dolari, cea mai redusă de când chinezii au început să-şi manifeste interesul în regiune, în 2005.

„Între 2005 şi 2013, finanţarea totală a principalelor bănci din China - Banca Chineză de Dezvoltare (CBD) şi Banca de import-export Eximbank a atins 102,2 miliarde de dolari”, a informat Global Economic Governance Iniţiative de la Universitatea din Boston.

Potrivit studiului, China continuă să îşi concentreze eforturile asupra ţărilor care prezintă înalte riscuri financiare, cum sunt Argentina şi Venezuela, care sunt cei doi principali beneficiari ai împrumuturilor chineze. Chinezii sunt interesaţi în principal să finanţeze proiecte strategice pe termen lung în domeniul energiei sau infrastructurii.

„În medie, liniile chineze de credit se ridică la miliarde de dolari, în timp ce majoritatea finanţărilor private şi cele pentru organismele internaţionale sunt de ordinul zecilor sau sutelor de milioane de dolari”, a declarat Kevin Gallagher, unul dintre directorii Global Economic Governance Iniţiative.

Pentru a înţelege motivul pentru care s-ar aventura China cu sume atât de mari în ţări cu economii „problematice” ar trebui să ne reamintim cazul Ecuadorului.

La finele anului 2013 Reuters anunţa că rezervele petroliere ale Ecuadorului au fost preluate aproape în totalitate de China. Criza financiară din ţara sud americană s-a accentuat treptat până ce a ajuns în imposibilitatea de a se mai împrumuta dintr-o altă sursă a pieţei internaţionale, astfel că Ecuadorul s-a văzut obligată să cedeze în schimbul datoriei, 90% din drepturile de export petrolier pentru anii ce urmează.

Guvernul de la Beijing a acceptat să acopere 61% din nevoile financiare ale Ecuadorului pentru 2013, estimate la 6,2 miliarde de dolari. Exporturile anuale de petrol ale Ecuadorului se ridică la 13 miliarde de dolari, cel mai mare client al său fiind SUA. China va primi doar o mică parte din petrolul sud american, cea mai mare parte urmând să fie exportată în alte ţări, de către statul asiatic.

În 2010, China a preluat controlul şi asupra unei bune părţi din sistemul public de energie electrică din Ecuador. Un împrumut ilegal al guvernului din La Paz a lăsat ţara îndatorată chinezilor cu o sumă „ireală”, explică fostul vicepreşedinte ecuadorian, Leon Roldos, fiind obligată astfel să cedeze 85% din acţiunile centralei electrice ce susţinea o treime din energia electrică a Ecuadorului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor