Statul de drept din Turcia, sub atacul lui Erdogan

Primul ministru turc, Recep Tayyp Erdogan.
Primul ministru turc, Recep Tayyp Erdogan. (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)

Premierul turc Tayyip Erdogan a criticat dur, joi, decizia Curţii Constituţionale prin care anula cenzura impusă platformei sociale Twitter, în contextul în care guvernul de la Ankara a lansat o campanie de blocare asupra mediilor de comunicaţii din Turcia.

”Ne-am conformat dar eu nu o respect. Trebuia să fie respinsă prin metode procedurale”, a declarat Erdogan înaintea zborului către Azerbaijan.

Pe data de 21 martie, oficialii platformei de socializare au obţinut în instanţă respingerea deciziei de blocare a accesului. La numai o săptămână după închiderea Twitter, Agenţia de Telecomunicaţii a statului a închis platforma media Youtube, însă atacurile nu s-au oprit aici. La începutul săptămânii, Agenţia de Telecomunicaţii a efectuat un atac virtual asupra serverelor Google din Turcia ce s-a soldat cu întreruperea temporară a mai mult-or site-uri.

Campania agresivă de cenzură împotriva platformelor de socializare începută de Erdogan ar avea ca scop contracararea dovezilor ce sugerează corupţia profundă guvernului de la Ankara, diseminate în mediile virtuale.

Abuzurile grave ale guvernului Erdogan asupra drepturilor fundamentale, precum libertatea de expresie, au fost criticate aspru de senatul Statelor Unite, care au cerut ridicare cenzurii din Turcia.

”Restricţionând aceste libertăţi de bază, guvernul Turciei ameninţă fundaţia pe care se bazează democraţia, au precizat oficialii americani.

De asemenea, Congresul american a pregătit şi o rezoluţie prin care cere guvernului de la Ankara să îndepărteze cenzura impusă platformelor de socializare şi implicit, să înceteze atacurile împotriva statului de drept şi subminarea democraţiei din Turcia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe