Diaconu: Poftirea Transilvaniei nu va lua sfârşit. Ungaria rămâne un stat-problemă pentru România, la fel ca Rusia

Deputatul PSD Bogdan Diaconu
Deputatul PSD Bogdan Diaconu (facebook.com)

Deputatul PSD Bogdan Diaconu a declarat duminică că, în opinia lui, alegerile de astăzi din Ungaria, desfăşurate sub auspiciile partidului-stat FIDESZ, vor confirma faptul că avem de-a face cu „un stat-problemă pentru România, la fel ca Rusia”, iar atacurile la suveranitatea ţării noastre şi „poftirea” la Transilvania nu vor lua sfârşit după alegeri.

„Alegerile de astăzi din Ungaria se desfăşoară sub auspiciile partidului-stat FIDESZ care se foloseşte de Jobbik pentru a părea, prin comparaţie, digerabil, faţă de neo-naziştii lui Vona Gabor. O impresie falsă de altfel, echivalentă cu modul în care UDMR defilează cu moderaţia sa închipuită în România, când de fapt luptă tot pentru autonomie teritorială ca toţi ceilalţi extremişti. Ungaria va fi aşadar un stat-problemă pentru România şi în următorii ani, la fel ca şi Rusia”, a subliniat Bogdan Diaconu.

Deputatul a explicat că partidul lui Viktor Orban a rămas în fruntea opţiunilor electorale uzând de un extremism nu prea bine disimulat şi transformând amestecul în statele vecine într-un principiu constituţional.

„România a avut ocazia să simtă pe propria piele politicile expansioniste ale Ungariei, iar preluarea din mers a lui Tokes pe listele FIDESZ pentru europarlamentare constituie semnalul că atacurile la suveranitatea ţării noastre şi poftirea la Transilvania nu va lua sfârşit după alegeri. Ba dimpotrivă. Confirmat în postura sa de rege maghiar care le-a promis supuşilor recucerirea vechilor feude, chiar dacă acestea au aparţinut altor naţiuni care s-au constituit, între timp, în state suverane, Orban va încerca în continuare să defileze, direct sau prin interpuşi, pe caii şi pe ideile lui Horthy în Transilvania”, a avertizat Diaconu.

În opinia lui, decidenţii români au stat cuminţi şi nu au reacţionat la „avansurile ilegale” ale politicii maghiare în România pe motiv că e campanie electorală şi în numele ei totul trebuie trecut cu vederea, iar acum aceştia vor avea surpriza să vadă campaniile încheindu-se şi „iredentismul maghiar înflorind şi mai abitir, că doar a primit confirmarea prin vot”.

„Statul român trebuie să-şi întărească linia de apărare nu doar spre est, unde tulburarea rusească ameninţă să cotropească şi Basarabia, ci, din nefericire, şi spre vest, unde un stat membru UE se joacă de-a autonomia într-un teritoriu suveran al altui stat, pe model rusesc. Ca de atâtea ori în istorie, suntem prinşi în menghina intereselor străine atât dinspre est, cât şi dinspre vest”, a subliniat Bogdan Diaconu.

Acesta a avertizat că FIDESZ urmăreşte ca, prin apartenenţa la PPE, să-şi legitimeze acţiunile astfel încât agresiunea să devină un drept comunitar, amestecul în teritoriul altui stat să devină protecţia minorităţilor, şi autonomia teritorială să ia „chipul luminat al autodeterminării etniei respective”. Însă, Diaconu a explicat că această dorinţă de acaparare a Transilvaniei a lui Orban este comparabilă cu acţiunile lui Putin în Crimeea.

„România nu se poate lăsa păcălită de jargonul bruxellez sub acoperirea căruia partidele maghiare îşi ascund rapacitatea de a pune mâna pe Transilvania sub toate formele: retrocedări false, confiscare de instituţii, drepturi minoritare, autonomii etnice. Avem de dus două bătălii: una pe frontul de est, alta pe frontul de vest. Sper ca măcar de data aceasta în istorie să ne cunoaştem şi să ne identificăm duşmanii, după care să-i tratăm cum se cuvine, nu cu ignorare şi indiferenţă, pentru că acestea construiesc calea sigură către disoluţia statului naţional unitar român”, a concluzionat deputatul PSD.