Psihiatrul-şef al armatei Ucrainei arestat sub acuzaţia de corupţie în valoare de 1 milion de dolari

Psihiatrul şef al armatei Ucrainene, acuzat de „îmbogăţire ilegală”. A obţinut câştiguri de peste 1 milion USD de la începutul invaziei Rusiei în februarie 2022. (Captură ecran - Serviciul de Securitate al Ucrainei)
Redacţia
23.01.2025

Ucraina l-a reţinut pe psihiatrul şef al armatei sale pentru presupuse acuzaţii de „îmbogăţire ilegală” legate de câştiguri de peste 1 milion USD acumulate de la începutul invaziei Rusiei în februarie 2022, transmite BBC.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a afirmat, într-o declaraţie, că bărbatul făcea parte dintr-o comisie care decidea dacă persoanele erau apte pentru serviciul militar.

Declaraţia SBU nu l-a numit - cu toate acestea, un bărbat pe nume Oleh Druz a fost identificat anterior ca fiind psihiatru-şef al forţelor armate ucrainene.

SBU a declarat că acesta deţinea trei apartamente în Kiev sau în apropiere, unul în Odesa, două parcele de teren şi mai multe maşini de lux BMW, iar anchetatorii care i-au percheziţionat locuinţa au găsit, de asemenea, 152.000 USD şi 34.000 EUR cash.

În comunicat se mai precizează că bărbatul nu a declarat proprietatea, care a fost înregistrată pe numele soţiei, fiicei, fiilor şi al altor terţi.

El riscă acum zece ani de închisoare pentru presupusele acuzaţii de îmbogăţire ilegală şi fals în declaraţii.

Druz a fost implicat într-un caz similar în 2017, când nu a declarat două SUV-uri şi mai multe proprietăţi, ceea ce a dus la suspendarea sa.

Ucraina se luptă de mult timp cu corupţia endemică.

În mai, un deputat ucrainean a fost acuzat că a deturnat 260.000 de euro, în timp ce în 2023, peste 30 de ofiţeri de recrutare acuzaţi de luare de mită şi de scoatere ilegală de persoane din ţară au fost concediaţi în cadrul unei epurări anticorupţie.

Anul trecut, parlamentul ucrainean a votat pentru abolirea comisiilor medicale militare după ce mai mulţi funcţionari au fost acuzaţi că au acceptat mită în schimbul acordării de scutiri de la serviciul militar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor