De ce apar aluniţele
alte articole
Fie că le iubim sau le detestăm, fie că ne "invadează" pielea sau numărăm câteva, mai răzleţe, majoritatea dintre noi avem aluniţe.
Aluniţele sunt formaţiuni benigne, închise la culoare, cu diferite forme şi dimensiuni, care apar deasupra nivelului pielii. Pot avea dimensiuni de la 1 mm până la câţiva cm, iar suprafaţa lor poate fi curată sau acoperită cu păr. Există şi aluniţe vasculare (angioame), care au o culoare vişinie, şi care se albesc la presiune.
De ce apar aluniţele. Oricine le are pe corp
Fiecare persoană adultă are măcar o aluniţă pe corp, fie pe abdomen, fie pe spate, pe faţă sau pe braţe. De obicei, ele sînt localizate în zonele mai expuse la radiaţia solară. În mod normal au forma unor pete mici cu formă neregulată, de culoare galbenă, cafenie, brună, neagră sau albăstruie. Spre deosebire de pistrui sau petele pigmentate de pe corp, aluniţele nu îşi schimbă culoarea şi nu se estompează, au pigmentul mai dens şi mai profund în piele.
De ce apar aluniţele. Cauza
Aluniţele apar atunci când se formează o aglomerare de melanocite. Aceste celule produc melanină, un pigment care dă culoare pielii şi în mod normal este distribuit uniform pe tot corpul.
Din punct de vedere morfologic, aluniţele, sau nevi – termenul medical, sunt leziuni benigne melanocitare. Apariţia acestora nu este un motiv de îngrijorare – ele se înmulţesc în preajma pubertăţii şi a maturităţii (20-30 de ani), cel mai probabil din cauza modificărilor endocrine. Doar 1% dintre ele apar la naştere, iar după vârsta de 50 de ani apar arareori. Este bine însă de ştiut că evoluţia lor e lentă şi îndelungată, ajungând să se stabilizeze la un moment.
Factorul genetic poate avea un rol important în apariţia aluniţelor. Şi expunerea excesivă la soare sau frecventarea solariului pot să determine apariţia unor nevi.
De ce apar aluniţele. Ce aluniţe sunt periculoase.
Din păcate, pielea noastră este permanent expusă agenţilor nocivi şi traumatismelor, fapt ce creşte semnificativ riscul de transformare malignă a aluniţelor.
Majoritatea aluniţelor sînt inofensive, însă, în anumite cazuri, acestea pot deveni cancerigene. Supuse unui risc major sunt şi aluniţele a căror culoare se schimbă în timp. Dacă aluniţele se măresc, îşi modifică forma, sângerează sau apar mâncarimi în jurul lor, mai ales după un traumatism sau expunere la radiaţia ultravioletă, adresaţi-vă de urgenţă medicului oncolog.
Dacă vă număraţi printre următoarele categorii de persoane trebuie să acordaţi o atenţie specială potenţialului de malignizare a aluniţelor:
- persoanele cu tenul deschis la culoare;
- persoanele pistruiate;
- femeile însărcinate;
- persoanele care se bronzează frecvent;
- persoanele care prezintă un număr mare de aluniţe şi de pete pigmentare;
- dacă aluniţele au diametrul mai mare de 5 mm.
Găsiţi aici un articol mai complex în legătură cu aluniţele care sunt considerate periculoase.
De ce apar aluniţele. Cum puteţi preveni apariţia aluniţelor
Cel mai bun tratament pentru aluniţe este chiar prevenirea. Limitarea expunerii la soare este una dintre metodele de prevenire. Folosiţi loţiuni cu factor de protecţie potrivit tenului dvs, pe care să le aplicaţi cu 20-30 de minute înainte de expunerea la soare.
Nu traumatizaţi aluniţele sau pielea din jurul lor, nu va scărpinaţi excesiv în zona în care au apărut, nu vă faceţi tatuaje sau piercing. Dacă pe corp există un număr mare de aluniţe sau pete pigmentare este bine să evitaţi încălzirea excesivă a corpului (ex. saună, băi fierbinţi).
Pielea trebuie protejată cu ajutorul hainelor confecţionate din materiale delicate, care să acopere zonele unde aveţi deja aluniţe sau locurile de pe corp unde au tendinţa să apară.
Nu este necesar un tratament pentru aluniţe, dacă acestea nu prezintă un pericol pentru sănătatea dvs. În cazul în care observaţi modificări la nivelul lor: culoarea, mărimea, formă neregulată, inflamaţii, mâncărimi, sângerare, consultaţi un medic specialist care va pune un diagnostic.
Iată care sunt metodele prin care se pot îndepărta aluniţele inestetice sau cele care prezintă risc pentru dezvoltarea cancerului de piele:
- Excizia chirurgicală, care presupune îndepărtarea aluniţei cu ajutorul bisturiului şi se face sub anestezie locală. La final se suturează ţesuturile pentru a încinge zona.
- Electrocauterizarea, care se foloseşte pentru îndepărtarea nevilor mai mari şi constă în eliminarea termică a ţesutului. Nu este necesară sutura.
- Laserul, o metodă care este utilizată pentru aluniţele inestetice, iar procesul de vindecare este scurt.
Deşi aluniţele sunt considerate un semn al frumuseţii şi de cele mai multe ori nu prezintă un pericol, este bine să le monitorizaţi şi să vă prezentaţi la timp la doctor dacă observaţi modificări bruşte.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.