Tomac, dezlănţuit la adresa PSD-PNL: Să organizezi alegeri de Ziua Naţională mi se pare o sfidare fără seamăn

Eugen Tomac (Facebook/tomaceugen)
Andrei Popescu
05.07.2024

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a criticat, vineri, la RFI, calendarul alegerilor decis de coaliţia PSD-PNL, considerând că decizia de a organiza alegeri parlamentare pe data de 1 decembrie, de Ziua Naţională, este o insultă pe care guvernanţii o aduc întregului popor român.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, la finalul şedinţei de guvern, că Executivul a decis ca alegerile prezidenţiale să aibă loc pe 24 noiembrie şi 8 decembrie, iar cele parlamentare pe data de 1 decembrie.

“Liderii coaliţiei şi-au atins măsura incompetenţei prin această propunere. Să organizezi de Ziua Naţională a României alegeri în România mi se pare o sfidare fără seamăn. Imaginaţi-vă cum ar fi ca în Franţa, pe 14 Iulie, să fie organizate alegeri sau în Germania, de Ziua Unirii, nu mai vorbesc de 4 Iulie în SUA, să fie organizate alegeri parlamentare”, a spus Tomac.

El a adăugat: “Nimeni nu-şi permite vreodată să aducă o asemenea insultă unui întreg popor”.

De asemenea, Tomac a afirmat că “la capitolul educaţie şi cultură, liderii coaliţiei trebuie să primească nota 1, pentru că sunt nişte oameni care nu înţeleg semnificaţia unei zile naţionale, o zi care trebuie să fie o zi a unităţii naţionale, nu o zi a disputelor ieftine politice”.

Critici dure a adus şi liderul partidului Forţa Dreptei, deputatul Ludovic Orban, care a acuzat, joi, că decizia coaliţiei de PSD-PNL cu privire la calendarul electoral reprezintă o “nouă tentativă de viciere gravă” a rezultatelor alegerilor şi o “bătaie de joc” faţă de românii nemulţumiţi de “modul dezastruos în care guvernează coaliţia toxică”.

“PSD şi PNL dăunează grav democraţiei din România. Decizia de astăzi a coaliţiei cu privire la calendarul electoral este o nouă tentativă de viciere gravă a rezultatelor alegerilor. Consultările cu partidele din opoziţie au fost un simulacru. O bătaie de joc faţă românii care sunt nemulţumiţi de modul dezastruos în care guvernează coaliţia toxică. Coaliţia a făcut exact ceea ce le-am solicitat în mod expres să nu facă. Au organizat alegerile parlamentare după primul tur al prezidenţialelor. Partidele care vor avea cei doi candidaţi din turul doi vor avea un avantaj net la parlamentare faţă de partidele care nu vor avea candidaţi în turul doi”, a scris Orban pe pagina sa de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor