"Regii" României. Bugetari de lux care "tocau" şi 12.000 euro pe lună. Ce a păţit un fost şef al Economiei când i-a dat afară / Legătura cu A3

Claudiu Năsui (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
07.07.2024

Discuţie tragi-comică la TV: Până unde a ajuns politizarea instituţiilor din România şi cât de mult au ajuns să câştige "bugetarii de lux"? Fostul ministru (USR) al Economiei Claudiu Năsui vine cu dezvăluiri ireale în emisiunea lui Răzvan Zamfir de la postul B1 TV.

Răzvan Zamfir: Dar putem spune că partidele, de exemplu, ne referim la PSD, pentru că în momentul de faţă are conducerea Guvernului, sunt construite pe astfel de reţele? În sensul că, dacă nu ar mai avea posturile bugetare cu care să-i atragă pe membrii de partid, ar avea şi mult mai puţini membri de partid?

Claudiu Năsui: Ar avea şi mult mai puţini membri de partid şi mult mai puţină influenţă şi putere electorală. Uitaţi-vă la faimoasele inspectorate şcolare.

Răzvan Zamfir: Care sunt politizate.

Claudiu Năsui: Vă zic un lucru: toate instituţiile de stat sunt politizate. Eu nu mai am iluzii de genul acesta. Dacă şi în justiţie există politizare, atunci nu mai e nimic de spus. Justiţia avea nişte garanţii, în teorie. Şi menţin această declaraţie şi pot să o argumentez. Avem în România două agenţii care fac inspecţii şcolare. Suntem singura ţară din lume care are două agenţii, pentru că vrem o calitate extraordinară în învăţământ. De aceea suntem la coada testelor PISA şi avem analfabeţi funcţional. Avem două agenţii: ARACIP, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar. Pe acolo sunt testele PISA. Deci acolo scoatem analfabeţi funcţionali pe bandă rulantă. Dar avem două agenţii care fac inspecţie şcolară şi asigură calitatea. Finlanda, care nu are niciuna, căci au desfiinţat inspectoratele în anii '90, ei sunt la topul acestui clasament.

Răzvan Zamfir: Păi şi cine face acolo inspecţia dacă nu au inspectori?

Claudiu Năsui: Vedeţi, asta este frumuseţea. În momentul în care faci un sistem care funcţionează prin dreptul părinţilor de a alege, prin descentralizare, deciziile devin mult mai bune, mai apropiate de nevoile copiilor, inclusiv în ceea ce priveşte curriculumul, metodologia şcolară şi multe alte lucruri. Ăsta e modelul finlandez. Şi funcţionează de minune. Când auziţi ştiri de genul „în Finlanda nu se dau teme”, ştiţi că mai scrie aşa, nu e chiar adevărat. Unele şcoli nu dau teme, dar multe dau teme. Sau „în Finlanda nu se dau note”. Nu e adevărat. Unele şcoli au ales o metodologie în care nu dau note. Şi câteodată le merge mult mai bine. Asta este frumuseţea unui sistem mai liber, o ordine spontană generată.

Răzvan Zamfir: Dacă noi desfiinţăm inspectoratele şcolare după modelul finlandez, Partidul pierde nişte pârghii în teritoriu.

Claudiu Năsui: Păi iată de ce există.

Răzvan Zamfir: Adică am putea desfiinţa şi Curtea Constituţională şi să trimitem prerogativele la Instanţa Supremă, cum se întâmplă în multe ţări din Europa.

Claudiu Năsui: Exact.

Răzvan Zamfir: Dar nu pierde politicul abilitatea de a-şi nominaliza nişte judecători în instanţa constituţională?

Claudiu Năsui: Să zicem că acolo ar fi un lucru care ţine de Constituţie şi Constituţia e extrem de greu de modificat în România. Dar măcar inspectoratele nu sunt prevăzute în Constituţie. Asta ţine de politica statului. Cum vrea el să arate sistemul de educaţie?

Răzvan Zamfir: Domnule Năsui, noi n-am putut să reducem numărul secretarilor de stat. Deci n-am putut să reducem numărul secretarilor de stat şi vă daţi seama cum ar fi să dispară o reţea întreagă de instituţii la nivel judeţean, care asigură nişte mecanisme de control.

Claudiu Năsui: Dar, domnule Zamfir, eu am putut să desfiinţez tot ceea ce se numeau reprezentanţii externi de turism.

Răzvan Zamfir: Şi nu i-a reînfiinţat nimeni după?

Claudiu Năsui: Culmea e că nu i-a reînfiinţat nimeni după.

Răzvan Zamfir: Au uitat de ei. O să ne audă acum şi o să spună, măi, de ce nu-i reînfiinţăm?!

Claudiu Năsui: Nu, pentru că şi atunci aveam tone de presiuni, telefoane să-l numesc pe cutărică, pentru că acea reţea externă era şi o reţea externă economică. Un ministru al Turismului, nu mai contează cine, a adăugat încă 15 posturi şi apoi în Parlament de la 15 au devenit 43.

Răzvan Zamfir: Şi oamenii ăştia ce făceau concret?

Claudiu Năsui: Păi asta este toată frumuseţea. Deci aveau salarii între 6.000 şi 12.000 de euro net pe lună.

Răzvan Zamfir: Net?

Claudiu Năsui: Net, pentru că sunt neimpozitaţi, având statut de personal diplomatic, plus pensie specială, plus o grămadă de beneficii, cum ar fi şcoli private pentru copiii lor.

Răzvan Zamfir: Deci diplomaţi în toată puterea cuvântului?

Claudiu Năsui: Erau unii plătiţi mai bine decât ambasadorii, că îmi ziceau ambasadorii. Când le expiră mandatul, pleacă, dispar. Pe cei din turism, pe care primeam presiuni constant să numesc diverşi acolo, presiuni nu din politică, ci din acele patronate, obişnuite să ia nişte bani dintr-o schemă.

Răzvan Zamfir: Deci nişte ciugulitori.

Claudiu Năsui: Care dacă îi văd patronii adevăraţi, nu-i ştie nimeni.

Răzvan Zamfir: Deci nu sunt reprezentativi pentru industrie.

Claudiu Năsui: Absolut deloc. Ideea e că oamenii pe care îi vedeam acolo, doar pretind că reprezintă o branşă. Pretind că reprezintă patronii sau antreprenorii, dar de fapt nimeni nu a auzit de ei.

Răzvan Zamfir: Şi reprezentanţii ăştia?

Claudiu Năsui: Eu i-am desfiinţat pe toţi.

Răzvan Zamfir: Dar ei ce făceau?

Claudiu Năsui: Absolut nimic. Fac revista presei.

Răzvan Zamfir: Pe 12.000 de euro?

Claudiu Năsui: Între 6.000 şi 12.000 de euro.

Răzvan Zamfir: E supraevaluată această muncă.

Claudiu Năsui: Dacă vă uitaţi şi la cei care erau numiţi atunci, erau toţi foarte bine conectaţi.

Răzvan Zamfir: Şi erau lipiţi pe lângă o ambasadă sau aveau un birou...?

Claudiu Năsui: Sunt lipiţi pe lângă o ambasadă. Dar sunt salarizaţi de Ministerul Economiei. Deci, în teorie, ei sunt trimişi ca să asigure relaţii comerciale cu statul respectiv.

Răzvan Zamfir: Poate erau spioni şi aţi pus în pericol siguranţa naţională?

Claudiu Năsui: Să ştiţi că i-am întrebat. Am întrebat la SIA. Am zis că eu vreau să desfiinţez chestia asta.

Răzvan Zamfir: Sunt ai voştri? Măcar să îi ştim.

Claudiu Năsui: Mi-au zis da.

Răzvan Zamfir: Deci nu erau nici pe zona asta de siguranţă naţională?

Claudiu Năsui: Eu pot să accept că există această zonă şi nu m-aş fi atins...

Răzvan Zamfir: Dar pe 12.000 de euro?

Claudiu Năsui: E cam mult, totuşi.

Răzvan Zamfir: Câtă siguranţă naţională...

Claudiu Năsui: Şi să ştiţi că aşa cum îţi dai seama cine conduce cu adevărat ministerele... Miniştrii nu sunt cei mai puternici oameni din minister. Eu eram al 53-lea salariu din Ministerul Economiei cât am fost ministru, ca să vă daţi seama. Deasupra mea, evident, erau toţi aceşti oameni. În general, dacă vrei să vezi cine are cu adevărat forţă într-un minister, te uiţi pe anii când merge site-ul. Când nu e căldură.

Răzvan Zamfir: Când se mai răceşte.

Claudiu Năsui: La iarnă. Când o să poată să se răcească serverele.

Răzvan Zamfir: Nici chiar la iarnă, că pot scădea dramatic temperaturile şi iarăşi sunt în pericol de îngheţ serverele. E acel moment.

Claudiu Năsui: Toamnă-primăvară.

Răzvan Zamfir: La final de octombrie intrăm pe site-ul ANI.

Claudiu Năsui: Exact. Şi vă uitaţi să vedeţi în ministere cine are cele mai mari venituri. Cine e în cele mai multe consilii de administraţie. Cine este pus în acele organisme intermediare sau nu mai ştiu cum se numesc toate astea, toate acelea care lucrează cu fonduri europene şi care au un spor de 50-75% în plus la salariu.

Răzvan Zamfir: Ăştia sunt greii.

Claudiu Năsui: În general, n-aş băga mâna în foc că toţi, dar în general greii sunt pe acolo.

Răzvan Zamfir: Deci din rândul acestora găsim greii.

Claudiu Năsui: De fapt, politica statului român, dacă ar fi una corectă faţă de cetăţean, nu ar fi să încerce să eficientizeze instituţiile. Cum au făcut acele AMEPIP, agenţia ca să eficientizeze companiile de stat. Deci companiile de stat sunt toate, sau marea majoritate, cele care nu sunt în energie nişte monopoluri, sunt pe pierderi. În loc să le închidă sau să le privatizeze, să terminăm ce am început în decembrie '89, pentru că privatizarea nu a funcţionat rău, nu s-a făcut cum trebuie, pot să fiu de acord.

Să o facă de data aceasta cum trebuie, pe bursă, la licitaţie deschisă. Sunt N moduri în care poţi să pui reflectorul pe o licitaţie ca să fii sigur că şansele de fraudă sunt absolut minimale. Şi au fost nişte privatizări de succes în istoria României. Aerostar Bacău, BCR, Dacia, şi multe altele. Nu le luăm pe toate acolo.

Asta ar trebui să facă. Nu să ţină acele agenţii în continuare acolo şi acele companii, şi să vrea eficientizarea. Vezi, doamne, dacă pur şi simplu schimb pe X cu Y, va fi bine. Nu asta este soluţia. Asta este la fel şi la ministere. Trebuia, pur şi simplu, desfiinţat. Eu când am desfiinţat reţeaua externă de turism, ştiţi ce mi s-a întâmplat? Plângere penală. Evident, de la cei care până atunci puneau presiuni să numesc oameni.

Răzvan Zamfir: Şi măcar s-a clasat?

Claudiu Năsui: Da, normal.

Răzvan Zamfir: Deci justiţia, până în faza de Minister Public, n-a percutat.

Claudiu Năsui: Nu, am avut foarte multe astfel de plângeri, pentru că în România oricine poate să facă o plângere penală, oricui, despre orice. Şi, până la urmă, e firesc. Aşa funcţionează orice sistem penal. Dacă tu crezi că s-a întâmplat vreo infracţiune, faci o plângere. Bine, dai de muncă degeaba procurorilor. Cred că ar trebui, la un moment dat, să existe un sistem în care măcar să susţii nişte costuri, dacă faci plângerea în mod nejustificat. Dar una dintre ele, să ştiţi, a fost folosită de un post concurent. Pot să-i zic numele?

Răzvan Zamfir: Da, puteţi să spuneţi orice.

Claudiu Năsui: La Antena 3. Au făcut o campanie întreagă, zicând că eu sunt urmărit penal. A mai fost şi un jurnalist faimos, care a zis acelaşi lucru, folosindu-se de un fals. Un fals absolut grosolan. Era doar o plângere penală, care a fost apoi folosită pentru o campanie mediatică. Deci, totuşi, ele folosesc la ceva. Adică, chiar dacă... În teorie, eu, ca să fiu urmărit penal, trebuie să mă voteze Parlamentul. Adică trebuie să se întâmple nişte lucruri care sunt eminamente publice.

Răzvan Zamfir: Ca ministru există o supraimunitate faţă de funcţia de deputat, deci ar fi trebuit să fie parcurse nişte etape.

Claudiu Năsui: Deci ei au făcut o serie întreagă.

Răzvan Zamfir (râde): Nu au verificat.

Claudiu Năsui: Aş vrea să fie aşa inocentă treaba cum o prezentaţi dumneavoastră. Dar, oricum, soluţia pentru aceste lucruri este pur şi simplu că trebuie desfiinţate. Trebuie mai puţine ministere, mai puţine agenţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor