Videochatistele, în vizorul inspectorilor fiscali. În România ar activa circa o jumătate de milion de “modele”

(YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
08.07.2024

Instituţiile de control fiscal din România nu au date clare cu privire la persoanele care lucrează ca “modele” pentru videochat, iar de la începutul anului, videochatistele au intrat în vizorul inspectorilor fiscali.

Activitatea de videochat se referă la persoanele de sex feminin şi masculin care transmit audio, video, scris, prin intermediul unor platforme conţinut cu caracter sexual/nonsexual.

În mod generic, Ministerul Finanţelor spune că există aproximativ 500.000 de “modele” care ar trebui să declare la ANAF cât câştigă, pentru a plăti impozit pe venit şi contribuţii sociale, relatează Ziare.com.

De asemenea, în statisticile autorităţilor din România nu sunt incluse persoanele care activează din România pe platforme digitale cu sediul în alte state şi nici persoanele din studiourile mici, “de cartier” sau cele care fac activităţi conexe celor de videochat.

Potrivit sursei citate, cele mai multe “modele” de videochat activează direct pe platforme de vânzare de conţinut ca “OnlyFans” şi “LoyalFans”, însă în acte menţionează că sunt servicii “web”, care includ mai multe activităţi, total diferite de servicii IT sau cele specifice pentru care se pot cere drepturi de autor.

“Modelele independente din sectorul de videochat din România sunt obligate să intre în legalitate şi să-şi declare veniturile, după implementarea directivei DAC7, de cooperare administrativă, care stabileşte că operatorii de platforme digitale au obligaţia de a raporta date despre vânzători. Acest lucru înseamnă că se raportează orice activitate realizată în schimbul unei contraprestaţii, în oricare din domeniile de închirierea de bunuri imobile, inclusiv rezidenţiale şi comerciale, precum şi de orice alte bunuri imobile şi spaţii de parcare, servicii personale, care implică o muncă pe bază de intervale de timp sau sarcini, prestată de una sau mai multe persoane care acţionează fie independent, fie în numele unei entităţi şi realizată la cererea unui utilizator, fie online fie în mod fizic, offline, după ce a fost facilitată prin intermediul unei platforme”, a declarat Cristina Tomescu, avocat specializat în Drept Internaţional şi Penal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor