Haina grea de la Cotroceni. Diaconescu: Îmi garantează viitorul preşedinte că-l va determina pe Trump să nu facă o asemenea înţelegere cu Putin?

România se pregăteşte pentru un nou preşedinte, alegerile bat la uşă. Contextul internaţional este însă extrem de complicat iar responsabilităţile viitorului şef de stat sunt cât se poate de serioase. Se ridică actualii candidaţi la înălţimea aşteptărilor?
Cristian Diaconescu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
08.07.2024

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a subliniat, într-o emisiune TV, importanţa funcţiei prezidenţiale în apele tulburi în care navighează România.

"În timp ce vorbeaţi despre cine doreşte să fie preşedintele României, doamnă... în Franţa se duc spre extrema stângă, în Marea Britanie se duc spre o stânga destul de categorică, care din nou a adus discursul anti-UE, iar în SUA nu are rost să mai intrăm în discuţii. Doamnă, aceştia trei sunt partenerii strategici ai României. Viitorul preşedinte va trebui să păstreze nivelul de interacţiune cu un leadership oarecum instabil în aceste trei ţări.

Doamnă, cei care se tot anunţă ştiu cum să facă asta? Că, iertaţi-mă, e cinstit totuşi, chiar dacă nu ai foarte multe cunoştinţe, să îţi informezi publicul: oameni buni, resetarea asta după prima marţi din noiembrie la nivel global se va întâmpla.

Dacă Donald Trump e mâine preşedintele Statelor Unite şi dacă rămâne pe o înţelegere cu Moscova de tipul 'Ucraina de Est e cedată Ucrainei şi Moscova nu mai trage în Ucraina', dar cealaltă parte a solicitării Moscovei, de exemplu, ca NATO să îşi retragă aliniamentul de securitate, îmi garantează viitorul preşedinte că îl va determina pe Trump să nu facă aşa ceva? Că altfel despre ce vorbim?", a declarat Cristian Diaconescu.

Întrebat dacă se aşteaptă ca unul dintre candidaţii la prezidenţiale să îi ofere răspuns la întrebările acestea, fostul şef al MAE a replicat tranşant: "Doamnă, varianta cealaltă e ca preşedintele României să îi îmbrace în uniformă şi să-i trimită la război. Nu vă supăraţi".

"Nu ne rămâne decât să punem aceste întrebări pentru că aceşti candidaţi - care sunt sau nu susţinuţi de partide - până la urmă trebuie să acţioneze într-adevăr în serviciu public în numele unei ţări, trebuie să aibă şi capacitatea de a sta şi a prezida Consiliul Superior al Magistraturii", a adăugat Cristian Diaconescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor