Statul "căpuşat" de tot felul de sinecuri: Ei le dau nişte nume din astea pompoase, dar taie frunză la câini pe banii românilor

Claudiu Năsui (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
07.07.2024

Statul român este plin agenţii guvernamentale, academii şi institute de cercetare care taie frunză la câini. Pe banii românilor. Aceste sinecuri le revin oamenilor trimişi de marile partide, a remarcat fostul ministru al Economiei Claudiu Năsui, într-o discuţie la postul B1 TV cu jurnalistul Răzvan Zamfir.

Claudiu Năsui: Problema este cu toate miile de agenţii de care nu avem nevoie. Eu, de exemplu, tot pun reflectorul pe diverse institute, de cercetare ale cartofului, de institutele naţionale de cercetare ale României. Sună pompos şi sună bine, sincer. De exemplu, Institutul pentru Drepturile Omului. Ei le dau nişte nume din astea pompoase. Vă daţi seama, aveţi ceva cu drepturile omului. Păi ţineţi minte, doamna aceea de la Agenţia Naţională de Egalitate de Şanse care zicea că orice femeie poate fi şi motostivuitor dacă îşi doreşte. (...)

Răzvan Zamfir: Apropo de agenţii guvernamentale şi investiţii, aflu că zilele acestea nu funcţionează site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate. Fix în această perioadă în care se depun şi declaraţii de avere, unii poate vor să vadă cine a mai ajuns în ce funcţie, dar s-au stricat aparatele de aer condiţionat de la servere şi au fost obligaţi să oprească serverele. Deci, în România, din cauza temperaturilor ridicate, nu mai avem transparenţă pe declaraţiile de avere prin prisma Agenţiei Naţionale de Integritate. E prea cald.

Claudiu Năsui: Fix serverele astea au picat, da? Fix serverele astea au fost stricate. La Guvern cred că le merg.

Răzvan Zamfir: Nu pare o încropeală? Aţi vorbit puţin mai devreme despre Institutul Român pentru Drepturile Omului. Nu ştiu dacă a emis un comunicat de presă în ultimii 30 de ani, de când a fost înfiinţat. Vedeam cum este organizat. Are un Consiliu General, reprezentanţi ai grupurilor parlamentare, membri ai Comisiilor pentru Drepturile Omului din cele două Camere ale Parlamentului, oameni de ştiinţă şi reprezentanţi ai ONG-urilor, desemnaţi de Birourile Permanente ale celor două Camere. După care avem un comitet director de şapte persoane, alese de Consiliul General, un director executiv, un şef al sectorului, un director adjunct, sectorul formare, pregătire, specialişti, cercetători, sectorul informare, documentare, sectorul administrativ etc. Dacă căutăm activitatea propriu-zisă a acestei instituţii, bugetate până la urmă, nu ştiu dacă găsim ceva.

Claudiu Năsui: Şi mai avem o groază de astfel de exemple.

Răzvan Zamfir: Mai era şi Institutul Levantului pentru fostul preşedinte Emil Constantinescu. Acolo am zis că a fost un gest: dă-i dom'le ceva că a fost preşedinte în România. Dă-i ceva să se joace.

Claudiu Năsui: Dar are deja, îmi pare rău. Foştii preşedinţi au un fel de pensie specială, au cabinet propriu, au o groază de beneficii. Nu trebuie să i se facă o instituţie întreagă doar pentru el. Ei, în schimb, dacă vă uitaţi ce fac, mai fac nişte albume foto cu unde s-a mai dus el şi cu cine a mai dat mâna.

Răzvan Zamfir: S-ar fi putut şi fără ele.

Claudiu Năsui: Cred că nu am fi simţit diferenţa dacă n-ar mai fi acest institut.

Răzvan Zamfir: Deci spuneţi că ideea asta de reorganizare...

Claudiu Năsui: Şi academiile astea fictive care au apărut, Academia Oamenilor de Ştiinţă şi alte...

Răzvan Zamfir: Păi Academia Oamenilor de Ştiinţă a stârnit mânia Academiei Române la momentul în care a fost recunoscută de stat.

Claudiu Năsui: Pentru că şi între ei sunt toţi în contra. Dar ştiţi care e chestia? Ei se ceartă tot pe banii noştri. Adică citeam zilele trecute în ziar, au ajuns la performanţa în care o parte din MIPE dă în judecată altă parte din MIPE. MIPE fiind noul minister al Fondurilor Europene.

Răzvan Zamfir: Se judecă aripile din minister.

Claudiu Năsui: Sunt procese ale statului cu statul, da. Adică sunt instituţii ale statului care se calcă pe picioare.

Răzvan Zamfir: Bine, acum şi premierul României avea un proces cu Guvernul României pe chestiunea calităţii sale de revoluţionar, dacă ne amintim. Deci nu e ceva...

Claudiu Năsui: Dar măcar acolo era persoană fizică cu guvernul. Era totuşi în calitate de persoană fizică. Aici sunt instituţii publice care se judecă între ele şi evident toată distracţia pe banii noştri.

Răzvan Zamfir: Deci spuneţi că nu ar trebui să ne bucure faptul că există o comasare la nivelul agenţiilor, pentru că, în cel mai bun caz, putem scăpa de un preşedinte şi să nu avem trei, dar la nivel de vicepreşedinţi probabil creşte numărul, pentru că cresc responsabilităţile, cresc directorii, cresc şefii serviciilor.

Claudiu Năsui: Eu zic în felul următor. Sunt agenţii care trebuie pur şi simplu să dispară. Nu îmi dau cu opinia despre aceste agenţii acum. Dar vă dau un exemplu care exista în Ministerul Economiei, pe care timp de 8 luni de zile l-am condus. Erau acele agenţii pentru IMM-uri. Am citit acum câteva luni intenţia ministrului de a desfiinţa din ele, de a reduce numărul. Şi mi-am zis, uite o idee bună, că nu critic de dragul de a critica, mi se pare că mergeau lucrurile în direcţia bună. Şi m-am uitat, într-adevăr, făceau mai puţine agenţii, dar ce să vezi, numărul de angajaţi creştea. Păi asta este reorganizare?! Asta înseamnă că acele mai puţine agenţii ne costă şi mai mult, asta înseamnă şi mai mulţi angajaţi. Adică, practic, întrebarea este, până la urmă, dacă reuşim să mai desfiinţăm din tot acest balast, care pune un mamut întreg să stea în spatele nostru.

Răzvan Zamfir: Cred că nu încearcă nimeni.

Claudiu Năsui: Păi nu încearcă nimeni, pentru că nu au interesul să o facă, pentru că activul lor e departe de acolo. Şi vă spun un lucru, dacă ministrul mâine ar începe chiar să taie în carne vie, cum am început eu, că eu am început cea mai mare reorganizare din Ministerul Economiei, şi am lăsat 30% din posturile ocupate şi 40% din cele de conducere. Ocupate, deci nu doar bugetate.

Răzvan Zamfir: Deci nu doar cele din schemă.

Claudiu Năsui: Nu doar cele din schemă, da? Deci, dacă fac lucrurile acestea, o să dea de diverşi care dau telefoane la partid, care sunt mini-importanţi, veniţi din trecut, soţul lui..., nepoata lui..., mama lui... şi aşa mai departe. Şi deodată, ei, dacă chiar nu vor să-şi piardă funcţia, o să dea înapoi. Şi acesta este şi unul dintre motivele pentru care n-am avut o viaţă lungă la guvernare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor