Teoria lui Sighiartău: PNL şi dacă pune candidat un necunoscut de pe stradă, acel om intră în turul doi al prezidenţialelor

Robert Sighiartău (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
28.10.2024

Deputatul PNL Robert Sighiartău a opinat, într-o emisiune Digi24, că partidul său are forţa să trimită direct în turul doi orice om de pe stradă pentru că se bazează pe o infrastructură de partid uriaşă. Replica fostului său coleg de partid, Alexandru Kocsis, care acum a trecut la Forţa Dreptei, nu s-a lăsat mult aşteptată.

Jurnalist: De ce credeţi că n-ar vrea Marcel Ciolacu să fie chiar cu Nicolae Ciucă în turul al doilea? De ce nu l-ar ajuta pe el să ajungă în turul al doilea?

Robert Sighiartău (PNL): Povestea e următoarea. În 2014, când PSD se bătea cu PNL, se spuneau aceleaşi lucruri. Ştiţi foarte bine că în România, majoritatea anti-PSD este mult mai mare.

Nicolae Ciucă, dacă intră în turul doi, îl bate şi îl zdrobeşte, ţineţi minte ce vă spun, pe Marcel Ciolacu. Toate lucrurile astea pe care le vedeţi, sondajele astea, care favorizează pe cineva, care sunt comandate de anumite părţi, de anumiţi candidaţi, le putem discuta... Eu vă spun, dacă vreţi, discutăm în fiecare zi.

Particip la dumneavoastră la Digi să discutăm despre fiecare sondaj care apare în fiecare zi. Unul în care Ciucă-i pe doi, unul în care pe locul doi e Geoană, unul în care pe locul doi e Simion, unul pe care-i Lasconi. Deci e clar că sunt sondaje comandate ca să influenţeze opinia publică.

Jurnalistă: Din punctul meu de vedere... Ştiţi că şi sondajul pe care l-am obţinut dinspre Partidul Naţional Liberal, acolo Nicolae Ciucă era cu un scor aproape triplu faţă de cel pe care l-am văzut în acest sondaj. Acum, într-adevăr, diferenţe între sondaje, între candidaţi, există mereu. Dar diferenţe atât de mari am văzut rar, poate chiar niciodată.

Robert Sighiartău: Păi de asta manipularea este... Manipularea, în primul rând, porneşte de la negarea unor realităţi.

Jurnalistă: Care e aia? Cine o stabileşte?

Robert Sighiartău: În primul rând, pe dumneavoastră vă cunosc de mult, sunteţi reporter de teren politic. PNL, indiferent ce candidat ar avea, şi dacă pune un necunoscut de pe stradă şi nu pe preşedintele partidului, acel om intră în turul 2, pentru că PNL are peste 250.000 de membri, are peste 1.200 de primari, are 13 preşedinţi de consilii judeţene şi are forţa să se bată cu PSD şi să-i zdrobească în alegeri. Şi domnul Alex Kocsis va veni în campanie cu mine în turul 2 să-l bată pe Marcel Ciolacu, asta se va întâmpla.

Alexandru Kocsis (Forţa Dreptei): Asta se întâmplă doar la PSD, ce a spus domnul Sighiartău. La PSD, într-adevăr, nu contează cine este candidatul... că a fost Viorica Dăncilă... oricât de slab ar fi candidatul, intră în turul 2 întotdeauna candidatul PSD-ului. Nu se întâmplă şi la PNL. Eu am experienţa din PNL unde, în alegerile locale, votul primarilor... au fost primari care au câştigat în anumite comune cu 70, cu 80% şi, în alegerile parlamentare, am fost bătuţi de AUR, care venea de nicăieri. Adică, nu este acelaşi lucru.

Jurnalistă: Pentru că a fost votat omul la locale şi nu partidul.

Alexandru Kocsis: Categoric, la locale se votează omul şi nu are capacitatea de a transfera încrederea pe care el o depozitează personal şi către votul politic. Votul politic este cu totul altceva. Funcţionează la PSD. Acolo trandafirii contează, şi mai puţin candidatul. Este adevărat, să ştiţi. Chestiunea asta este sociologic demonstrată.

În schimb, în momentul de faţă, cu toate aceste sondaje, tind să-i dau dreptate domnului Sighiartău, deşi şi ei practică acelaşi tip de manipulare prin sondaje. Dacă suprapui toate sondajele unul peste celălalt, o să vezi acolo nişte diferenţe... care ies din marja de eroare. Nu pot fi explicate sociologic decât prin faptul că sunt deformate rezultatele.

Şi de ce sunt deformate? Pentru că sunt mai mulţi candidaţi astăzi care ţintesc votul util. Şi pentru acest vot util, practic o manipulare fantastică care se face, în general, prin sondaje. Votează-l pe Z, că dacă-l votezi pe Y, o să-ţi iasă X. Şi n-ar fi bine să iasă X. Aşa că, haideţi, votaţi-mă pe mine. Nu pentru că sunt bun, deştept şi frumos şi competent, ci ca să nu iasă, nu ştiu, George Simion sau oricine. Se ţinteşte votul util şi este o manipulare fantastică.

Eu vreau să le fac o recomandare oamenilor. Votaţi-l pe cel pe care îl consideraţi cel mai bun, cel mai competent, informaţi-vă singuri şi nu staţi cu ochii pe sondaje. Votul vă aparţine şi nu sunteţi nişte procente. Votaţi cu mintea voastră.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor