Antonescu îl execută pe Ciucă: Să spui că prim-ministrul României e omul ruşilor depăşeşte orice imaginaţie, e expresia disperării

Crin Antonescu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
28.10.2024

Fostul preşedinte PNL Crin Antonescu a lansat un nou atac dur, în emisiunea Gândul Exclusiv, la adresa prezidenţiabilului liberalilor Nicolae Ciucă, după ce acesta din urmă l-a acuzat că contracandidatul său de la PSD că face jocurile Kremlinului.

Jurnalist: Noi vorbeam, domnule Antonescu, mai devreme, despre seducţie, cum seduce candidatul propriul electorat. Înainte de a intra în discuţia asta despre alegerile prezidenţiale, vă mai aduceţi aminte dvs. un gest năstruşnic al dumneavoastră, de a seduce electoratul?

Crin Antonescu: Discuţiile despre seducţie şi procedeele de seducţie simple, naturale, sincere, nu îmi sunt străine, am fost interesat de subiectul ăsta. În ceea ce priveşte exerciţiul politic, eu am încercat o seducţie mai subtilă, care nu este rentabilă în termenii aritmeticii electorale niciodată. În democraţia despre care aţi vorbit şi înainte, nu e vorba de numere, ci e vorba de numere mari.

Eu, ca să fac un joc de cuvinte cu îngăduinţa dumneavoastră, am fost sedus de eventuala seducţie pe cifre mici, dar cred că e vorba de alte timpuri şi de lucruri care nu sunt de actualitate. Sunt, vorba lui Nietzsche, parcă, consideraţiuni inactuale.

Azi nu e vorba de niciun fel de seducţie, astăzi suntem în terenul unor mişcări mult mai grosiere. Nimeni nu vrea să seducă pe nimeni. Sunt minciuni reciproc acceptate, ca să spun aşa, şi de candidaţi, şi de alegători, şi de candidaţi între ei. Şi suntem departe de terenul seducţiei sau încercării de seducţie. Aşa cred eu.

Jurnalistă: Înţeleg că în acest moment cetăţeanul Crin Antonescu nu a fost atins, sufletul şi spiritul lui Crin Antonescu nu au fost atinse de seducţia candidaţilor la alegerile prezidenţiale.

Crin Antonescu: Nu am fost sedus, cu toate că eram disponibil.

Jurnalistă: Hai să vorbim despre ce se întâmplă astăzi, domnule Antonescu, acuzaţii de metoda EBA, fraudare, şobolăneli, cum spunea Victor Ponta, înţelegeri ascunse.

H.D. Hartman (analist politic): Înainte, domnule preşedinte, daţi-mi voie, pentru că noi mai avem o problemă, acuzele uluitoare ale celui de-al doilea om în statul român, preşedintele Senatului, liberalul, generalul în rezervă, 4, 5, 7 stele câte are, Dumnezeu să-l mai ştie, 4 sigur din România, restul nu ştiu de unde, dar de faptul că există o influenţă rusă în guvernul din care chiar dânsul face parte. Şi că România este următoarea ţintă a alegerilor.

România, bineînţeles, că este o ţintă rusească, asta o ştim încă de la crearea României mici, să-i spunem. Ideea nu este asta. Mie mi s-a părut acuza extrem de gravă. Păi tu faci parte din guvernare şi acuzi guvernul că s-a lăsat penetrat, să zicem aşa un cuvânt, nomina odiosa. Asta mi s-a părut un atac absolut deloc de seducţie, domnule preşedinte.

Crin Antonescu: În linii mari, pentru că începe noaptea asta campania electorală oficială, eu privesc această campanie electorală ca pe un non-eveniment. Eu nu mai aştept nimic de la ea, nu mai am nicio speranţă. Cred că ceea ce au avut de spus, cât au avut de spus, candidaţii au spus până acum. Ceea ce însă ne oferă fiecare zi este o escaladare a stupidităţii, cu tuşe deja iresponsabile. Pentru ca una este să te dovedeşti un candidat plicticos, care nu spune prea mult, care nu are idei. E o plictiseală nu benignă, dar în orice caz acceptabilă.

În momentul în care nici vorbă să discutăm vreo idee, nici vorbă să discutăm vreo strategie, nici vorbă să discutăm lucruri care eventual ar putea interesa această lume românească, această societate, începem să discutăm ce spune domnul Becali, care ar fi discutat într-o discuţie privată.

Şi, de aici, să ajungi până la aprecieri de importanţă geopolitică. Şi un om de talia, mă refer la funcţie, a domnului Ciucă să vină şi să spună, într-adevăr, că partenerul său de guvernare, cu care a construit, cu care a produs până acum stabilitate în România şi frontieră democratică, euroatlantică, antirusă, în fond este direct sau indirect în slujba ruşilor? Asta mi se pare deja că este un pas care îmi menţine interesul aproape masochist pentru campania electorală. Iată că poate să apară ceva nou. Sincer să fiu, nu mă aşteptam la asta.

H.D. Hartman: Iertaţi-mă, vă întrerup, domnule preşedinte. Aveţi impresia că generalul Ciucă a înţeles ce a spus? Sau au venit consultanţii şi i-au spus 'nenea generalul, spune asta, că dă bine la popor'?

Crin Antonescu: Sincer să fiu, nu ştiu cum merg lucrurile acolo. Eu nu am înţeles foarte bine dinamica de comunicare şi de gândire, până la urmă, politică a domnului Ciucă. Nu ştiu, presupun că da. Pornesc de la ideea că da. Dar dacă pornesc de la ideea că da, atunci avem următoarele fapte. Probabil că PSD-ului sau domnului Ciolacu i-ar conveni o finală cu Simion. Eu personal vă spun foarte serios o apreciere, pur şi simplu, eu cred că pentru Ciolacu o finală cu Ciucă e mai uşoară decât una cu Simion.

H.D. Hartman: E mai puţin periculoasă, domnule preşedinte.

Crin Antonescu: E mai puţin periculoasă şi, dacă ieşim din fantasma unora, că am rămas în 2004 sau în 2009 şi putem din nou să câştigăm alegeri cu "săriţi popor că ne omoară comuniştii", cu PSD-ul, cu anti-PSD, eu cred că înseamnă să ignorăm o evidenţă, şi anume că azi electoratul românesc are trei blocuri şi nu două, şi că într-o finală Ciolacu-Simion putem să conturăm un favorit, dar există nişte necunoscute.

În vreme ce într-o finală Ciolacu-Ciucă, deşi nu-mi plac pronosticurile, îmi pare rezultatul destul de clar, aş spune chiar cu părere de rău, dar asta e, că probabil domnul Ciucă este cel mai facil contra-candidat pentru Ciolacu în turul 2. Mai uşor cu Ciucă chiar decât cu Lasconi. Dar, dincolo de asta, se prea poate ca PSD-ul sau anumiţi oameni în numele PSD-ului să încerce să ajute pe cât or putea şi sub ce formă or putea trecerea lui Simion în turul 2. Şi ăsta ar fi un gest iresponsabil din partea unui om şi a unui candidat, Marcel Ciolacu, care pretinde să fie preşedintele României.

Dar, până una-alta, a declara că tu, candidat important, mă refer la domnul Ciucă, pe care îl ascultă şi alţii, ambasadori, străini, observatori, că partenerul tău de guvernare, prim-ministrul României e omul ruşilor, asta mi se pare că depăşeşte orice imaginaţie şi cred că este expresia unei disperări.

Totuşi, până la urmă, Partidul Naţional Liberal şi candidatul Ciucă nu ar fi avut altceva de făcut şi n-ar avea în continuare... decât să-i convingă pe români că sunt mai buni, mai de încredere decât Simion, decât Ciolacu, decât ceilalţi, pentru că altfel nu avem cum să eliminăm toţi candidaţii, să rămână eventual Nicolae Ciucă cu Rareş Bogdan, pentru că atunci eventual domnul Ciucă să aibă prima şansă.

H.D.Hartman: Eu nu cred. La cât de vocal şi bine lingvistic este asigurat Rareş Bogdan, că totuşi are o logică lingvistică imbatabilă, eu nu cred că domnul Ciucă are vreo şansă în faţa lui Rareş Bogdan, dacă Rareş Bogdan...

Crin Antonescu: Dar ar putea fi umblat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor