Pro-Occident vs. Anti-Occident: Ce fel de preşedinte ar prefera românii după plecarea lui Iohannis [Sondaj]

Calea Victoriei, Bucureşti (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
28.10.2024

Aproximativ 70% dintre români ar prefera ca viitorul preşedinte al ţării să fie mai degrabă un candidat pro-occidental decât unul anti-occidental, arată datele obţinute de un sondaj INSCOP Research realizat la comanda ziarului Libertatea.

Mai exact, întrebaţi cum ar trebui să fie viitorul preşedinte al României, 67,5% dintre români ar prefera ca viitorul preşedinte al României să fie mai degrabă un candidat pro-occidental, 17,1% ar prefera mai degrabă un candidat anti-occidental, iar 3,9% sunt de părere că acest aspect nu contează. Totodată, 11,5% au spus că nu ştiu sau nu au răspuns.

Conform studiului, circa 70,6% dintre românii intervievaţi au declarat că ar prefera mai degrabă pe cineva cu experienţă la Cotroceni, în timp ce 24,5% au spus că ar prefera mai degrabă pe cineva mai tânăr.

De asemenea, 44,5% dintre respondenţi au precizat că ar prefera ca viitorul preşedinte al României să fie mai degrabă cineva independent de partide, în timp ce 41,9% ar prefera ca fotoliul de la Cotroceni să fie ocupat mai degrabă de reprezentantul unui partid politic.

La rândul său Remus Ştefureac, director INSCOP Research, a declarat că marea majoritate a românilor declară ca şi-ar dori un preşedinte pro-occidental şi cu experienţă.

“În ceea ce priveşte relaţia cu partidele politice, românii sunt împărţiţi în două tabere relativ egale, jumătate declarând că preferă un preşedinte independent de partide, iar cealaltă că preferă ca preşedinte reprezentantul unui partid.

Opţiunile generice ale românilor care definesc reperele principale ale profilului preşedintelui sunt relevante mai ales pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Ele pot avea o influentă şi asupra opţiunilor de tur întâi doar în măsură în care va deveni relevantă o dezbatere despre profilul dezirabil al preşedintelui”, a continuat el.

Sondajul a fost realizat în perioada 11-18 octombrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor