“Mă tatuez pe mână” – Ciolacu dă asigurări că TVA-ul nu va fi majorat în 2025

Marcel Ciolacu şi Emil Boc (Captură video)
Andrei Popescu
28.10.2024

Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări, luni, la finalul summitului Autorităţilor Publice Municipale din România, că TVA-ul sau cotă unică pe venit nu vor creşte în 2025, susţinând că îşi va tatua pe mână acest lucru.

“Vă rog eu frumos, opriţi-vă. Vă rog eu frumos, opriţi-vă. De fiecare dată… vă rog eu frumos, opriţi-vă. Nu se măreşte TVA-ul. V-o spun… mă tatuez pe mână: nu se măreşte TVA-ul. Nu va creşte nicio cotă unică. Înseamnă că va rămâne 10% pe venit. Cum să crească cota unică pe venit de la 10% la 16% când noi avem cea mai mare impozitare a muncii la venituri mici şi medii din Europa? Ce om normal, la cap, ar face acest lucru?”, a precizat Ciolacu.

De asemenea, întrebat dacă ar putea creşte cotele reduse de TVA la 19% în 2025, Ciolacu a spus:

“Veţi vedea că nu este nicio problemă pentru că anul viitor avem două lucruri. S-a renegociat… trebuiau venituri mai mari din PIB, de 2,5 puncte procentuale… şi am negociat să fie doar de 1,1 puncte procentuale. E sustenabil, fiindcă acest lucru îl poţi face şi din reducerea cheltuielilor şi dintr-o mult mai bună colectare ţinând cont că începem să ne apropiem cu digitalizarea, dar şi cu o gestionare a banului public mult mai bună. Şi eu, repet, cel puţin în zona de sănătate şi mi-aş dori şi în zona educaţiei unde sunt cele mai mari cheltuieli în acest moment în România, să fie achiziţiile centralizate. La nivelul Ministerului de Finanţe, o seringă trebuie să coste la fel şi la Cluj şi la Buzău”.

Totodată, întrebat dacă celelalte cote de TVA , în afară de medicamente şi alimente, ar putea fi majorate de la 5% sau 9 % la 19%, Ciolacu a afirmat:

“Domnişoară, poate să crească până la 100% dacă spuneţi dumneavoastră. Dacă dumneavoastră credeţi că vreun guvern are atâta minte sau un prim-ministru să crească cota la lemne de la 5 la 19 şi să-i aducă un venit suplimentar la bugetul statului consolidat de 10 milioane, vă spun eu, nu te duci la Comisie şi spui ‘Domnule, uitaţi eu am crescut la lemnele de foc de la 5 la 19’. ‘Şi ce venituri aţi avut domnul Ciolacu?’ ‘Domnule, am rupt, am avut 10 milioane’. Este exclus acest lucru”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor