Tăriceanu, despre valoarea simbolică a suspendării lui Băsescu

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a vorbit luni, la grupurile reunite PC-PLR, despre valoarea simbolică a cererii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu şi anume de a duce la sfârşit un lucru pe care l-au început şi nu au putut sa îl termine, potrivit Mediafax.

"Mă aştept ca cererea de suspendare să întrunească numărul de semnături necesar, pentru a o trimite la Curtea Constituţională. Mi se pare, aşa cum multor cetăţeni şi oameni politici li se pare, că preşedintele, în loc să fi tras nişte concluzii, nişte lecţii, în urma referendumului din 2012, nu şi-a schimbat comportamentul deloc. Din contră, a devenit mai arogant, mai sfidător, cu mai multă lipsă de consideraţie pentru prerogativele şi respectarea atribuţiilor pe care le are, conform Constituţiei", a declarat Tăriceanu.

Fostul premier anunţase mai devreme în cursul zilei că va iniţia discuţiile privind cererea de suspendare a preşedintelui în cadrul grupurilor parlamentare. Acesta a stabilit şi un calendar - pe 23 septembrie va avea loc votul parlamentului în plenul reunit pe baza cererii şi urmat de referendum în data de 2 noiembrie, simultan cu primul tur, cu data alegerilor prezidenţiale.

Tăriceanu a enumerat câteva dintre motivele pentru care, în viziunbea lui, Traian Băsescu ar trebui să fie suspendat: "Putem să o luăm cronologic sau invers cronologic. Săptămâna trecută, intervenţia pe lângă preşedintele Comisiei Europene, în cazul comisarului din partea României, cu puţin timp înainte, declaraţiile făcute la Cotroceni, în favoarea Partidului Mişcarea Populară, dispoziţiile pe care le dădea cu privire la organizare, campanie electorală, ameninţări la adresa jurnalistului Tolontan, cereri de dosare de la alt jurnalist. În fine, un adevărat arsenal", a evidenţiat acesta.

"Cererea de suspendare are şi o valoare simbolică, de a duce la sfârşit un lucru pe care l-am început şi nu am putut sa îl terminăm. Este de presupus că în primul tur la prezidenţiale prezenţa la vot va fi mult mai mare şi se va putea realiza cvorumul necesar pentru demiterea preşedintelui", a mai adăugat Tăriceanu.

În ceea ce priveşte costurile referendumului, Tăriceanu a afirmat că "legea şi Constituţia nu sunt facultative în ultimele luni de mandat, ci sunt obligatorii pe toată perioada mandatului, până în ultima zi de mandat".

Organizarea referendumului - câteva milioane de euro luate din buzunarele românilor

"În opinia mea, este complet fantezistă o asemenea idee. Dincolo de argumentul de timp, am să dau altul — argumentul financiar. Înseamnă să faci din nou un referendum şi pe noi ne aşteaptă alegerile prezidenţiale, care sunt oricum costisitoare, ca orice rundă de alegeri într-o democraţie. Să mai aduci un referendum în situaţia asta mi se pare cam mult, înseamnă câteva milioane de euro luate din buzunarele românilor", a declarat sâmbătă fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, potrivit Agerpres.

MRU a susţinut că, dintr-o perspectivă politică, este de înţeles demersul lui Călin Popescu Tăriceanu, care caută să "facă un pic de zgomot pentru a atrage atenţia asupra sa".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne