Ponta: Bătălia cu Rusia nu va fi cu arme convenţionale, ci cu energie
alte articole
Premierul Victor Ponta a precizat luni, în cadrul unei conferinţe organizată de Ambasada SUA, AMCHAM şi AMRO, că bătălia adevărată cu Rusia nu va fi una cu arme convenţionale, ci cu energie, astfel că România trebuie să-şi asigure independenţa energetică, relatează Mediafax.
„România investeşte mai mult în cheltuielile de apărare, evident că decizia NATO e binevenită, dar eu cred în continuare că bătălia adevărată cu Federaţia Rusă nu va fi cu arme convenţionale, ci cu energie. Dacă România reuşeşte să-şi asigure independenţa energetică, pentru România şi pentru Republica Moldova cel puţin, atunci toate aceste obiective pe care le stabilim la nivel economic se pot atinge”, a declarat Victor Ponta.
Deşi premierul recunoaşte că ţara noastră a făcut paşi mari în domeniul energiei, mai este încă mult de lucrat, adăugând că este necesar sprijinul companiilor americane în acest domeniu.
„Avem creştere în agricultură, în producţia industrială, de exporturi, dar toate depind de securitatea energetică cu atât mai mult cu cât situaţia politică din regiune, legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, de această situaţie de instabilitate, de încălcare a unei ordini pe care o credeam stabilită, duc la cea mai mare provocare - securitateta energetică. Legislaţia, strategia guvernamentală trebuie să ofere în domeniul energiei, în 4-5 ani, independenţa energetică de care România, Moldova au atât de mare nevoie pentru a rezista provocărilor, şantajului, presiunilor care există şi care vor continua din partea Federaţiei Ruse”, a mai declarat premierul Ponta.
Din statisticile Eurostat 2001-2012 vedem însă că, în fiecare an în România s-a extras cu 30-45% mai mult gaz decât s-a consumat. Totuşi, conform oficialilor români doar în jur de 70% din consum este asigurat din producţie proprie, restul de necesar trebuind asigurat prin importuri scumpe de la ruşi
Deci cineva greşeşte – ori Eurostat, ori autorităţile, care ne spun altceva. Potrivit cifrelor Eurostat, România este deja independentă energetic, însă mare parte din gazul extras se pierde în sistem.
În contextul crizei din Ucraina, independenţa energetică este invocată adesea de Guvern pentru a justifica "necesitatea" exploatării gazelor de şist, resursă ce se extrage prin fracturăre hidraulică, metodă considerată foarte nocivă pentru mediu si om. Principalul partener al Guvernului în acest demers este firma americană Chevron, însă vaste suprafeţe au fost concesionate unor companii din alte ţări. Naftna Industrija Srbije (NIS), deţinută în majoritate de gigantul rus, Gazprom, deţine în concesiune patru perimetre petroliere.