E oficial. Tăriceanu face paşi concreţi în vederea suspendării preşedintelui Traian Băsescu
alte articole
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că va demara discuţiile privind cererea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu în cadrul grupurilor parlamentare, adăugând însă că nu va accepta să fie preşedinte interimar, poziţie care va fi ocupată de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
"Voi prezenta cererea de suspendare. Pot să vă informez că am început demersurile pentru a prezenta liderilor grupurilor parlamentare, atât din Senat, cât şi din Camera Deputaţilor, iniţiativa legată de suspendarea preşedintelui, astăzi la ora 12. Pentru ca să îndeplinim forma procedurală, cererea de suspendare se iniţiază cu minimum o treime din semnăturile membrilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, care trebuie să fie înaintată Curţii Constituţionale pentru obţinerea avizului consultativ, urmând să fie supusă votului în Parlament şi dacă întâlneşte majoritatea voturilor, intră în vigoare. Pe 23 septembrie va avea loc votul parlamentului în plenul reunit pe baza cererii şi urmat de referendum în data de 2 noiembrie, simultan cu primul tur, cu data alegerilor prezidenţiale", a afirmat Tăriceanu, citat de Realitatea.net.
Preşedintele Senatului a subliniat că nu va accepta să preia funcţia de preşedinte interimar, în contextul candidaturii sale la prezidenţiale, adăugând însă că va propune ca aceasta să fie ocupată de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
"Vreau din nou să subliniez că, în cazul în care Parlamentul va aproba cerea de suspendare şi se va pune problema ocupării poziţiei de preşedinte interimar, întrucât sunt angajat în cursa electorală, nu voi accepta să preiau funcţia de preşedinte interimar, pentru a nu se considera că încerc să obţin o poziţie care să mă favorizeze, şi atunci, cine ar urma sa preia funcţia, ar fi preşedintele Camerei Deputaţilor", a precizat Tăriceanu.
În cererea de suspendare a preşedintelui, Tăriceanu acuză că atitudinea lui Traian Băsescu "excede cadrul constituţional, atitudine care s-a materializat, în numeroase rânduri, prin susţinerea făţişă a unor partide politice, în campanie electorală." Totodată, preşedintele PLR a amintit de declaraţia adoptată la finele lunii iunie, prin care Parlamentul îi cerea demisia şefului statului datorită "gravelor atingeri aduse prestigiului funcţiei prezidenţiale şi instituţiei prezidenţiale, prin scandalul de corupţie, în care era implicat fratele său, scandal de corupţie şi de trafic de influenţă".
"La finele lunii August, am dat un avertisment public către preşedinte, în legătură cu comportamentul său, de susţinere pe faţă a partidelor politice, lucru care contravine obligaţiilor constituţionale. Nu în ultimul rând, săptămâna trecută am observat că preşedintele a intervenit instituţional, după cum a declarat public, pe lângă preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, intervenţie care a pus în pericol obţinerea, de către România, a unui post important de comisar european", a mai declarat Călin Popescu Tăriceanu.
În timp ce premierul Victor Ponta susţine demersul lui Tăriceanu declarând că "orice zi mai puţin în care Traian Băsescu rămâne preşedinte înseamnă un rău mai puţin pentru România şi înseamnă mai multă dreptate", opoziţia nu s-a declarat tocmai încântată de iniţiativa acestuia.
Liderul PDL Vasile Blaga susţine că tema suspendării este una "falsă, cu scopul de arunca praf în ochii românilor", pentru a distrage atenţia de la modul defectuos în care guvernează ţara premierul Victor Ponta, în timp ce fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a remarcat că o a treia suspendare a lui Băsescu va avea ca efect instalarea la Cotroceni a unui pesedist, iar în cele una sau două săptămâni cât va dura suspendarea se pot face tot felul de lucruri.
Privind problema din perspectiva tensiunilor regionale, europarlamentarul Monica Macovei a avertizat că Ponta şi Tăriceanu "fac jocurile Moscovcei" avansând o astfel de temă care creează instabilitate, în contextul în care preşedintele mai are doar două luni de mandat.
"Este iresponsabil să produci o criză politică atunci când ai un război la graniţa de est a României, când Federaţia Rusă atacă şi când sunt şi declaraţii ale preşedintelui Ucrainei care se referă la ameninţarea împotriva României. Toate aceste elemente nu sunt pe agenda cetăţeanului şi pun în pericol siguranţa şi dezvoltarea României. Astfel ne arată cât de iresponsabili sunt aceşti politicieni români", a explicat Macovei.
Întrebat vineri dacă îi este teamă de noua suspendare care îl vizează, şeful statului a replicat că, dacă acest lucru se întâmplă, va intra în campanie electorală. "Intru în campanie şi nu o să le fie bine, să ştiţi că în campanie am capacitate uriaşă de revitalizare", a declarat Traian Băsescu.