Să-nceapă jocurile. Blaga: La sfârşitul săptămânii depunem moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta
alte articole
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a anunţat luni, la finalul şedinţei ACL, că parlamentarii alianţei vor depune, la sfârşitul acestei săptămâni, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta, având ca principală temă controversata ordonanţă de urgenţă care legiferează migraţia aleşilor locali, potrivit Mediafax.
„La sfârşitul acestei săptămâni o să depunem moţiunea de cenzură la adresa Guvernului, referitoare la abuzurile pe care le-a făcut cu Ordonanţa de Urgenţă, care favorizează migraţia politică. Vom mai depune două moţiuni simple, în Senat una pe învăţământ şi în Camera Deputaţilor pe fiscalitate”, a precizat Vasile Blaga.
Preşedintele PDL a solicitat Guvernului Ponta să facă publică lista completă a documentelor prin care au fost alocate fonduri în localităţile din teritoriu. „Să facă publică lista de alocări de fonduri, ca să vadă opinia publică cum se cumpără primarii, acolo unde reuşesc să-i cumpere, alocându-le sume de la 10 miliarde de lei vechi la 10 milioane de euro, faţă de mărimea localităţii”, a subliniat Vasile Blaga.
Ordonanţa propusă de vicepremierul Liviu Dragnea permite ca într-un termen de graţie de 45 de zile aleşii să-şi decidă apartenenţa politică fără să îşi mai piardă mandatul. Aceştia se pot, practic, înscrie în alte partide politice decât cele din partea cărora au candidat. O astfel de ordonanţă în prag de alegeri este considerată de opoziţie ca aducând avantaj lui Victor Ponta şi PSD, Liviu Dragnea fiind şeful ministerului care gestionează bugetul pentru proiectele în teritoriu, ceea ce ar putea influenţa "liberul arbitru" al multor aleşi locali.
Prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, a declarat anterior că ordonanţa reprezintă "o încercare a PSD de a schimba configuraţia politică în prag de alegeri prezidenţiale, o modificare cu un impact deosebit de puternic şi inadmisibil în perioada de pregătire a alegerilor".
Potrivit Constituţiei, o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de minim o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, iar adoptarea acesteia presupune votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Din totalul de 575 de senatori şi deputaţi, grupurile PNL şi PDL numără în prezent 186 de parlamentari.