Macovei: Ponta, Tăriceanu şi conducerea UDMR fac acum jocul Moscovei

Monica Luiza Macovei
Monica Luiza Macovei (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanui, care promovează tema celei de-a treia suspendări a preşedintelui Traian Băsescu, precum şi conducerea UDMR care a adus în discuţie tema autonomiei teritoriale a aşa-zisului Ţinut Secuiesc, promovează de fapt interesele Kremlinului, a declarat duminică prezidenţiabilul independent Monica Macovei, relatează Mediafax.

"Sunt două teme care parazitează în acest moment România şi care, într-un mod inutil, produc o criză politică şi pot face mult rău României. În primul rând, mă refer la solicitarea UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc şi, în al doilea rând, la vechea marotă a domnilor Ponta şi Tăriceanu şi anume suspendarea Preşedintelui, care îşi termină mandatul în două luni", a precizat Macovei.

"Ponta, Tăriceanu şi conducerea UDMR fac acum jocul Moscovei, lansând aceste teme", a precizat europarlamentarul, subliniind că aceste subiecte "parazitează România inutil şi produc o criză politică".

Macovei susţine că proiectul autonomiei aşa-zisului Tinutului Secuiesc lansat recent de UDMR "nu face decât să zgândărească şi sensibilităţile românilor şi pe ale maghiarilor".

"Problemele din Secuime sunt aceleaşi cu problemele din toată ţara. Iar soluţia nu este separarea. Soluţia este să creăm punţi între oameni, nu bariere. De asemenea, soluţia este, domnilor politicieni de la UDMR, să dezvoltăm aceste regiuni din ţinutul Secuiesc, să nu mai lăsăm ca primarii să poată să plece de la un partid la altul, să le dăm bani să-şi facă proiectele pentru ca oamenii să trăiască bine şi, repet, să împiedicăm ca primarii să se căciulească pentru bani, inclusiv la dumneavoastră la cei din conducerea UDMR sau la alţi politicieni cu care sunteţi la guvernare", a afirmat Macovei.

În opinia acesteia, propunere venită acum de la conducerea UDMR este foarte gravă şi iresponsabilă, tocmai pentru că, la graniţa de est a României, Federaţia Rusă a pornit o agresiune armată şi chiar se scot din adormire conflicte îngheţate legate chiar de autonomie teritorială.

"Şi în acest moment să vii cu o astfel de idee nu faci decât să produci o ameninţare la adresa siguranţei României. Nu ştiu dacă conştient sau inconştient, dar cei care fac asemenea declaraţii fac în realitate jocul Moscovei împotriva intereselor României", a adăugat aceasta.

În ceea ce priveşte tema suspendări preşedintelui adusă din nou în discuţie de şeful Senatului, Macovei a catalogat-o drept una falsă care insultă inteligenţa românilor şi evidenţiază iresponsabilitatea politicienilor care o promovează.

"Tema suspendării este una falsă şi în loc să vorbim de agenda cetăţeanului vorbim de ceva ce nu există practic. Preşedintele îşi termină mandatul în două luni de zile. A lansa acum tema suspendării preşedintelui insultă inteligenţa românilor. Dacă preşedintele tot pleacă, care este logica să-l suspenzi acum? Nu ne insultaţi inteligenţa şi ocupaţi-vă de problemele reale ale ţării", le-a transmis Monica Macovei lui Tăriceanu şi lui Ponta.

Din perspectiva fostului ministru al Justiţiei, niciuna din aceste teme nu are legătură cu agenda cetăţeanului şi ele produc o criză politică care ar putea avea consecinţe grave pentru România.

"Consecinţele unei crize politice sunt următoarele, pe scurt. În timpul unei crize politice investitorii îşi iau bagajele şi pleacă, oamenii rămân fără locuri de muncă. Apoi, partenerii europeni ne sancţionează şi ne pot sancţiona inclusiv cu tăierea fondurilor şi iarăşi rămâne fără locuri de muncă şi fără dezvoltare. Apoi este iresponsabil să produci o criză politică atunci când ai un război la graniţa de est a României, când Federaţia Rusă atacă şi când sunt şi declaraţii ale preşedintelui Ucrainei care se referă la ameninţarea împotriva României. Toate aceste elemente nu sunt pe agenda cetăţeanului şi pun în pericol siguranţa şi dezvoltarea României. Astfel ne arată cât de iresponsabili sunt aceşti politicieni români", a explicat Macovei.

"Fac un apel la aceşti politicieni să încerce să fie responsabili, chiar dacă este campanie electorală, să nu încerce să câştige această campanie pe principiul "separă şi cucereşte", pentru ca asta se încearcă să se facă acum şi prin proiectul lansat de UDMR cu autonomia ţinutului Secuiesc şi prin falsa temă a suspendării unui Preşedinte care oricum pleacă. Faceţi punţi între oameni şi nu bariere şi ocupaţi-vă de problemele reale ale României: locuri de muncă, sănătate, educaţie şi siguranţă, în condiţiile în care suntem ameninţaţi, cel puţin la graniţa de este, de agresiunea armată a Federaţiei Ruse, şi, repet, stăm pe un butoi de pulbere. Nu aprindeţi chibritul", a averizat fostul ministru al Justiţiei.