Supa mirilor - un obicei tradiţional specific zonei de nord-vest a ţării

Unul dintre obiceiurile tradiţionale de nuntă, indiferent de etnie (români sau maghiari), întâlnite cu precădere în zona nord vestică a ţării: Cluj, Bihor, Sălaj, Satu Mare sau Baia Mare, este prepararea supei mirilor cu melcişori de casă (csiga tészta).
Maria Matyiku
05.07.2017

alte articole

Maria Matyiku
05.07.2017

Bucătăresele care se ocupă de meniul pentru nuntă, sau socăciţele cum se mai numesc la ţară, obişnuiesc să se adune la clacă, cu o săptămână înainte de nuntă pentru a prepara aceşti melcişori folosind o ustensilă de bucătărie specială.

În ziua nunţii, se prepară printre alte bunătăţi şi supa mirilor, cantităţile variind în funcţie de numărul de invitaţi. Vă prezentăm mai jos cantităţile necesare pentru a prepara o supă bună, consistentă şi gustoasă folosind un pui de mărime obişnuită.

Ingredientele principale:

1 pui (aprox. 1,5 kg),

2-3 morcovi,

1 pătrunjel,

1/2 ţelina,

1/2 gulie,

1 ardei gras,

1 ceapă,

1 legătura de pătrunjel,

sare după preferinţă,

câteva boabe de piper întregi

Modul de preparare:

Puiul se curăţă de eventualele cotoare şi se porţionează, apoi se clăteşte cu apă rece şi se lasă la scurs într-o strecurătoare mare.

Se pun la foc 2-3 litri de apă cu sare, iar când apa începe să clocotească se adaugă pe rând bucăţile de pui. După ce dă din nou în clocot, se reduce focul la mediu mic.

Pentru a obţine o supă clară, din când în când se îndepărtează spuma formată, cu ajutorul unei spumiere sau a unei strecurători fine.

Când nu se mai adună spumă pe deasupra, se pun în oală legumele curăţate în prealabil: morcovii, pătrunjelul, ţelina, gulia, ceapă, ardeiul şi boabele de piper. În funcţie de preferinţe, legumele se pot fierbe întregi sau se pot tăia în cubuleţe.

Oala se acoperă cu un capac şi se fierbe la foc mic până când carnea este fiartă şi se desprinde uşor de pe os.

Când este gata, supa se strecoară şi se pune într-o oală potrivită cu cantitatea de lichid ce a rămas prin fierbere.

Supa se pune din nou la fiert, iar când dă în clocot se adaugă melcişorii. Se lasă ca fiarbă câteva minute, până când melcişorii au fiert.

Se mai adaugă puţină sare dacă e nevoie şi se presară pătrunjel verde pe deasupra.

Cei care doresc, la servire pot adăuga în supă o parte din legumele fierte şi tăiate în rondele. Vă dorim poftă bună!

Notă: Modul de preparare a melcişorilor şi a ustensilei folosite sunt descrise în amănunţime în articolul de aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor