Gulaşul ardelenesc - o ciorbă deosebit de gustoasă şi populară
alte articole
Gulaşul este o ciorbă tradiţională ungurească, deosebit de gustoasă şi extrem de populară. Originară din Pusta Maghiară, crescătorii de vite din vremuri mai îndepărtate, găteau această ciorbă la ceaun, la foc lent. Între timp, această minunată ciorbă a apărut într-o serie de variante atât în ţările vecine, cât şi pe continentul nord american. Vă prezentăm mai jos o variantă de gulaş ardelenesc, din zona Satu Mare.
Ingrediente:
500 g de carne de vită sau viţel tăiată în cubuleţe
2 cepe medii, tăiate în cubuleţe
2 linguri de ulei
2 linguriţe de paprică dulce
2 ardei ( roşu şi verde)
3-4 morcovi curăţaţi şi tăiaţi în rondele subţiri
1 rădăcină de pătrunjel curăţată şi tăiată în felii fine
2 roşii
o cană de bulion
5 căni de apă
2 cartofi mijlocii , curăţaţi şi tăiaţi în bucăţele ( opţional)
½ linguriţă de seminţe de chimen ( opţional )
2 căţei de usturoi, tăiaţi mărunt sau daţi prin presă
Un praf de paprică iute sau ardei iute
Sare, piper după gust
Frunze de pătrunjel, leuştean
Pentru tăiţei/ găluşte:
1 ou
6 linguri de făină
Un praf de sare
Mod de preparare:
Într-o oală mare de supă se pun 2 linguri ulei vegetal la foc mediu-mic, apoi se adaugă ceapa tăiată mărunt. Pentru a ajuta ceapa să se înmoaie mai rapid se presară puţină sare. Se amestecă frecvent timp de 7-8 minute, până când ceapa capătă o culoare translucidă.
Se pun apoi cuburile de carne, se adaugă o linguriţă de sare şi ½ linguriţă de piper şi se măreşte focul la mediu-mare. Se amestecă constant, timp de 3-4 minute, până când carnea îşi schimbă culoarea pe toate părţile.
Se adaugă 2 linguriţe de paprică şi 2 căni de apă, atât cât să acopere bine carnea. Se reduce focul la mic şi se lasă să fiarbă încet cam o oră ( depinde de mărimea bucăţilor şi de frăgezimea cărnii).
Se adaugă morcovii , rădăcina de pătrunjel, ardeii, seminţele de chimen, paprica iute şi încă 3 căni de apă.
Se aduce din nou la punctul de fierbere , apoi se reduce focul la un foc mic. se acoperă şi se fierbe cam o jumătate de oră, după care se adaugă roşiile tăiate în cubuleţe, cartofii tăiaţi în cubuleţe, usturoiul şi cana de bulion.
Se fierbe în continuare până când legumele sunt fragede dar care nu se zdrobesc.
Se potriveşte de sare, iar la sfârşit se presară cu verdeaţă (pătrunjel verde sau leuştean).
Gulaşul original se serveşte cu găluşte sau paste făcute dintr-un ou, 6 linguri de făină şi puţină sare. Acestea se amestecă împreună, se frământă bine şi se lasă câteva minute deoparte. Din aluat se rup bucăţele mici de cocă şi se pun la fiert în apă clocotită cu sare. După ce au fiert, se scot şi se adaugă în ciorbă fie la sfârşit, fie se pun direct în farfurie la servire. La fel de bine, pastele făcute de casă se pot înlocui cu melcişori sau alte paste mai mici cumpărate din comerţ.
Se serveşte cu ardei iute şi opţional cu smântână. Poftă bună!