Ciorba de castraveţi - o reţetă tradiţională din Topoloveni

Dacă în domeniul culinar, Topoloveni este de câţiva ani încoace renumit datorită vestitului magiun de prune, mie îmi aminteşte de faptul că pentru prima dată am mâncat acolo o ciorbă de castraveţi nemaipomenit de bună, făcută de mămăica. Să fi avut în ea ceva magic? Cum altfel să-mi explic că şi acum după aproape douăzeci de ani încă îmi mai aduc aminte de ea. Desigur că nu e vorba de nici o vrajă. Am fost mai degrabă impresionată de oază de linişte şi pace a acelui loc, unde armonia dintre om şi natură, combinată cu respectul profund pentru tot ce-l înconjoară, era la ea acasă. Mămăica, în simplitatea în care trăia, nu se îndura să arunce nimic din ce putea fi folosit.
Maria Matyiku
03.10.2012

Dacă în domeniul culinar, Topoloveni este de câţiva ani încoace renumit datorită vestitului magiun de prune, mie îmi aminteşte de faptul că pentru prima dată am mâncat acolo o ciorbă de castraveţi nemaipomenit de bună, făcută de mămăica. Şi acum după aproape douăzeci de ani încă îmi mai aduc aminte de ea. Am fost impresionată de oaza de linişte şi pace a acelui loc, unde armonia dintre om şi natură, combinată cu respectul profund pentru tot ce-l înconjoară, era la ea acasă.

Mămăica, în simplitatea în care trăia, nu se îndura să arunce nimic din ce putea fi folosit. Poate mulţi când văd în grădină un castravete deja maturizat cu sâmburi mari şi îngălbenit, fie îi iau seminţele fie îl lăsa pe câmp să putrezească sau îl aruncă. Nu şi mămăica. Dânsa îl lua cu grijă, îl curăţa de coajă şi seminţe, apoi făcea din el o mâncare de pomină. Trezindu-mă parcă din călătoria în trecut, am pus mâna pe telefon şi am rugat-o să-mi împărtăşească reţeta dânsei. Chiar dacă castraveţii pe care i-am găsit nu erau la fel cu cei din reţeta originală, ciorba de castraveţi a ieşit foarte gustoasă şi apreciată.

Ingrediente

  • 500-600 g castraveţi maturi cu sâmburi bine formaţi
  • 1 morcov
  • ½ ardei
  • 1 ceapă
  • 2 linguri de ulei
  • 1.5 litri de apă
  • Frunze de pătrunjel sau mărar
  • 1 gălbenuş de ou
  • 250 g iaurt sau smântână
  • Sare, piper după gust

Modul de preparare:

Castraveţii se taie în patru, apoi se curăţă de coajă şi seminţe şi se taie în bucăţele de circa 1-2 cm grosime.

Ceapa, morcovul şi ardeiul se curăţă şi se mărunţesc.

Se pun 2 linguri de ulei în oala în care se face supa, apoi se adaugă ceapa şi ardeiul tocat. Se amestecă de câteva ori, apoi se pune morcovul ras sau tăiat în rondele subţiri. După ce morcovul îşi schimbă uşor culoarea, se adaugă bucăţile de castravete. Se amestecă bine, apoi se adaugă 1.5 litri de apă şi sare. Se fierbe în continuare la foc mic până când bucăţile de castravete devin transparente şi se pătrund uşor când sunt testate cu o furculiţă.

Se stinge focul, după care, gălbenuşul de ou amestecat cu iaurt sau smântână, se toarnă în ciorba fierbinte. Se potriveşte de sare şi piper, iar pe deasupra se presară cu pătrunjel verde sau mărar tocat mărunt.

Se poate servi cu crutoane de pâine sau cu pâine prăjită peste care se presară puţină brânză rasă (când feliile sunt încă fierbinţi).

Ciorba e acum gata de servit. Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor