Supă de roşii cu pasta - gustoasă şi sănătoasă
alte articole
Aromată şi uşor acrişoară, supa de roşii este o supă tradiţională ce trezeşte în noi izul şi amintirile copilăriei, fiind îndrăgită de cei mici şi de cei mari deopotrivă. Se poate prepara cu găluşte de gris sau faină, fidea sau paste mărunte, sau servi ca atare cu crutoane şi smântână. Copii iubesc această supă mai ales când pastele adăugate sunt sub formă de steluţe, litere sau animale.
Foarte versatilă, se poate servi în orice anotimp; în funcţie de sezon, roşiile pot fi înlocuite cu pastă sau bulion la sticlă, iar gogoşarul cu pastă de ardei.
Ingrediente:
1.5 kg roşii,
1 ceapă,
1-2 căţei de usturoi,
1 gogoşar/ ardei roşu sau 2 linguri de pastă de ardei,
1 morcov,
1 ţelină mică,
1 lingură ulei,
50 g de pasta măruntă,
1/2 linguriţă de zahăr,
piper,sare după preferinţă,
2 căni de apă fierbinte,
frunze de ţelină verde sau pătrunjel
Modul de preparare:
Main întâi se pregătesc legumele. Roşiile se taie în bucăţi mai mici. Ceapa şi usturoiul se curăţă de coajă apoi se taie în felii subţiri.
Morcovul şi ţelina se taie în cubuleţe, iar gogoşarul se taie în felii subţiri.
Se pune ceapa şi usturoiul la călit, fără ulei, atât cât se înmoaie şi se elimine iuţimea care de altfel ar putea domina în final. Se amestecă încontinuu, având grijă să nu se ardă ceapa.
Când observaţi că fundul oalei are tendinţa să devină uşor maroniu, puneţi gogoşarul şi cubuleţele de morcov şi ţelină.
Adăugaţi două căni de apă fierbinte şi lăsaţi să fiarbă vreo 10 minute la foc mediu.
Se adaugă apoi roşiile tăiate, o lingura de ulei, puţină sare şi piper şi opţional o frunză întreagă ţelina, pentru gust. Se lasă să fiarbă bine zarzavatul, la foc mediu spre mic.
După ce legumele sunt fierte, se ia oala de pe foc şi se lasă puţin să se răcorească. Când i-a mai scăzut temperatura, legumele se pasează printr-o strecurătoare sau se mixează la blender până devin ca o pastă. Dacă pasta este prea groasă se poate subţia până ajunge la consistenţa dorită, adăugând supă de oase sau apă.
Se pune din nou oala pe foc şi când dă primul clocot, se adaugă pasta. Se fierbe la foc mic, atât cât e recomandat pe ambalajul pastelor.
Se potriveşte se sare, se adaugă puţin zahăr şi piper după gust. Când pastele sunt fierte supa se ia de pe foc.
Se lasă deoparte câteva minute, după care a gata pentru servit.
Se poate orna cu frunze de pătrunjel sau ţelină mărunţite şi după dorinţă, se poate adăuga o lingură de smântână.